Opera ponudila Unite beta

Opera Software je u sredu objavila beta izdanje svog veb servera u veb čitaču nazvano Unite, koji će po njenom obećanju reinkarnirati veb.

Opera je još u junu najavila Unite kao kolaborativnu tehnologiju koja će „svakom računaru omogućiti da postane dvosmerna ulica na internetu“. Pre četiri meseca je objavila njegovu alfa verziju zajedno s preliminarnom verzijom 10 svog veb čitača nove generacije. Opera 10 se kao konačna verzija pojavila pre nešto više od mesec dana).

Sada se Opera isporučuje s ugrađenim dodatkom Unite beta i nosi oznaku Opera 10.10.

Opera se nije odrekla svoje ideje da će Unite dramatično promeniti internet. „Pozivamo sve razvijače softvera u svetu da upotrebe svoju kreativnost i maštu kako bi pomerili granice onog što omogućava Opera Unite“, poručio je Jon fon Tečner, izvršni direktor kompanije. „Primičemo se našem cilju da ponovo izmislimo veb.“

Opera ovim pozivom izražava nadu da će se na taj način pojaviti nove aplikacije i usluge za deljenje, saradnju i druženje preko veba. U svom beta izdanju Unite sadrži nekoliko usluga kao što su deljenje datoteka, medijski plejer, deljenje slika, nešto slično Facebookovom „zidu“, ali nazvano „frižider“ (Fridge), gde korisnici mogu da ostavljaju poruke, i veb server.

Ovo poslednje svaki računar na kome se nalazi Unite pretvara u server koji korisnicima omogućava da na njemu drže svoju već napravljenu veb prezentaciju pomoću specijalne URL adrese koju dodeljuje Opera.

Do sada Opera nije imala mnogo sreće u ubeđivanju softveraša da svoje vreme i resurse posvete pravljenju aplikacija i usluga za Unite. Među trenutno raspoloživim aplikacijama kojih ima 21, 10 je napravila sama Opera. Najpopularnija je usluga za internetsko emitovanje muzike, koja je do sada preuzeta oko 12.000 puta.

Pojedini stručnjaci za bezbednost dovode u pitanje bezbednost Unitea i pitaju se koliko je pametno stavljati veb server na svaki stoni računar, pošto je odmah izložen napadu.

Mada je Opera 10 neophodna da bi se Unite i njegove servereske usluge izvršavali, deljenom sadržaju može se pristupiti s bilo kojim veb čitačem.

Iako je Opera bila predvodnik u razvoju pojedinih funkcionalnosti veb čitača – prva je, na primer ponudila strane s jezičkom – udeo njenog programa na tržištu je ostao mali. Prema najnovijim septembarskim podacima kompanije Net Applications, Opera drži svega 2,2% tržišta veb čitača.

Kompanija je nedavno privukla više pažnje kao inicijator žalbe protiv Microsofta koja je potom navela evropske zakonodavce da ga optuže zato što nezakonito uvezuje svoj Internet Explorer s Windowsom. Sučaj se prošle nedelje približio razrešenju, jer je EU objavila da je od Microsofta tražila i dobila promene predloženog „biračkog ekrana“ koji će evropskim korisnicima Windowsa omogućavati da izaberu koji će veb čitač instalirati na svoje računare.

Opera Unite je u sastavu Opere 10.10 beta, koja se može preuzeti odavde http://www.opera.com/browser/next/) u verzijama za Windows, Mac i Linux.

|Search:Find More About Opera ponudila Unite beta|

[ad#ad-post1]