Apple usavršava sinhronizaciju podataka između uređaja

Kompanija Apple je u četvrtak podnela zahtev za izdavanje patenta pod nazivom „Sinhronizacija stanja multimedijalnog sadržaja među uređajima” (Synchronization of Media State Across Multiple Devices), koji kombinuje lokalnu sinhronizaciju na Appleovim uređajima sa uslugom MobileMe i uslugama iz oblasti “računarstva u oblaku”.

Ukoliko patent bude prihvaćen, tehnologija će omogućiti korisnicima da nastave sa reprodukcijom multimedije na drugom uređaju tačno na mestu gde su je prekinuli. Na primer, korisnik može tokom pauze za doručak gledati prvu polovinu filma na svom iPodu, a zatim kod kuće na Apple TV-u odgledati ostatak počevši od mesta gde je reprodukcija prekinuta.

Patent obuhvata i razne oblike praćenja uređaja i automatske sinhronizacije kada uređaji uđu u domet bežične mreže. Apple navodi konkretan primer sinhronizacije do koje dolazi kada Apple TV uređaj detektuje iPhone koji ulazi u domet bežične mreže i preuzima najnovije podatke sa centralnog servera.

Donekle je samo nejasno koje protokole će koristiti nova tehnologija. Kao primer navodi se Bluetooth, ali tehnologija se može vrlo lako zasnovati i na Wi-Fi bežičnoj mreži. Treba i očekivati mogućnost detektovanja uređaja od strane računara i pokretanja preuzimanja multimedijalnog materijala na primer 15 minuta pre nego što korisnik dođe kući.

|Search:Find More About Apple usavršava sinhronizaciju podataka između uređaja|

[ad#ad-post1]