Microsoftov besplatni antivirus uspešno startovao

Microsoft je u prvoj nedelji isporuke svog besplatnog antivirusnog programa registrovao milion i po preuzimanja.

Njegov softver nazvan Security Essentials je osnovni antivirusni program napravljen da privuče korisnike Windowsa koji ne žele da troše dodatnih 40–50 dolara godišnje koliko naplaćuje većina proizvođača antivirusnih programa. Pojavio se 29. septembra i do 6. oktobra preuzet je milion i po puta, sudeći prema saopštenju objavljenom prošle nedelje.

Security Essentials se pokazao popularnim kod korisnika Windowsa 7, koji je već na raspolaganju kod poslovnih korisnika a ostalima će postati dostupan u četvrtak 22. oktobra. Microsoft je naveo da ga je preuzelo 44% korisnika koji imaju Windows 7, za kojima slede oni koji koriste XP (33%) i Vistu (23%).

Iako XP nije najpopularnija platforma za Security Essentials, na njoj ovaj softver obavlja najviše posla. Microsoft je tokom prve nedelje detektovao ukupno četiri miliona slučajeva zlonamernog softvera na preko pola miliona računara; od kojih je 52% koristilo XP. Vista je druga sa 32%, a Windows 7 treći sa 16%. „Ovi rezultati slede uobičajeni obrazac da na novijim operativnim sistemima i servisnim paketima ima manje štetnog softvera“, navedeno je u saopštenju.

Security Essentials je trenutno na raspolaganju u SAD, Australiji, Austriji, Belgiji, Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Japanu, Kanadi, Kini (Singapur), Meksiku, Nemačkoj, Novom Zelandu, Holandiji, Španiji i Švajcarskoj i to na osam jezika – engleskom, francuskom, nemačkom, japanskom, italijanskom, flamanskom, kineskom i portugalskom.

Proizvođači antivirusnog softvera su, kao što se i moglo očekivati, nastojali da umanje efekte ovog Microsoftovog besplatnog proizvoda, ali je on u osnovi ocenjen kao lagan ali generalno efektivan proizvod. Glavni protivnik mu je besplatni AV softver kompanije AVG Technologies sa 85 miliona korisnika.

|Search:Find More About Microsoftov besplatni antivirus uspešno startovao|

[ad#ad-post1]