Prvi Athloni s tri jezgra

Advanced Micro Devices je u utorak ponudio novu seriju procesora Athlon, među kojima su i njihove prve verzije s tri jezgra.

Četiri nova procesora Athlon II X3 sa tri jezgra deo su nove linije koja popunjava prostor između procesora Athlon II X2 sa dva jezgra i Athlon II X4 sa četiri. Novi procesori rade na frekvencijama 2,2 GHz i 2,9 GHz i troše do 95 vati, a namenjeni su ugrađivanju u stone računare standardnih ili manjih dimenzija kao i u one iz kategorije sve u jednom. AMD tvrdi da će s njima moći da se gleda i trodimenzionalna grafika.

Analitičari ocenjuju da procesori s tri jezgra omogućavaju računarima brži odziv i prostor da izvršavaju dodatne programe. Na primer, na trećem jezgru može se izvršavati antivirusni program dok ostala dva obavljaju druge sistemske funkcije.

Proizvođači računara visoko vrednuju procesore s tri jezgra, jer zahvaljujući njima popunjavaju jaz u ceni i performansama koji postoji između procesora sa dva i četiri jezgra. Čipovi s tri jezgra imaju bolje perfromanse od onih sa dva, a jeftiniji su od onih sa četiri.

Rivalski Intel za standardne stone računare nudi samo procesore sa dva i četiri jezgra. Cena procesora Athlon II X3 kretaće se između 76 i 102 dolara komad, pri kupovini na veliko.

AMD je istog dana ponudio i modele Athlona II koji omogućavaju pune multimedijske performanse uz potrošnju od svega 45 vati, umesto uobičajenih 65–95.

U ovoj seriji s niskom potrošnjom nalaze se procesori sa dva, tri i četiri jezgra koji rade na frekvencijama 2,2–2,8 GHz. Njihove cene su niže od 143 dolara komad pri kupovini u pakovanjima od 1000 komada.

Novi čipovi izrađeni su tehnološkim postupkom od 45 nanometara, manjih su dimenzija i boljih performansi od onih za čiju je proizvodnju korišćen 65-nanometarski proces. AMD nastoji da što veći broj svojih čipova izrađuje novim proizvodnim procesom, kako bi smanjio troškove i ponudio energetski efikasnije proizvode.

|Search:Find More About Prvi Athloni s tri jezgra|

[ad#ad-post1]

tnews