Android ušao u e-čitač nazvan Alex

Android, Googleov operativni sistem za pametne telefone, postao je pogonska snaga za još jednu vrstu mobilnih uređaja. Kalifornijska kompanija Spring Design upotrebila ga je za svoj čitač e-knjiga Alex.

Alex se razlikuje od drugih uređaja iste vrste i po tome što ima dva ekrana, postavljena jedan iznad drugog. Sudeći prema upravo objavljenom saopštenju pojaviće se pre kraja godine, ali se još ne zna koliko će koštati.

Zahvaljujući dizajnu s dva ekrana korisnik može da čita tekst ili novine na gornjem, većem crno-belom ekranu, koji koristi tehnologiju elektronskog papira, i da gleda multimedijske sadržaje na donjem, manjem LCD ekranu u boji. Gornji ekran ima dijagonalu od 15,2 cm (6 inča), a donji od 8,9 cm (3,5 inča). Uređaj takođe ima i zvučnik i priključak za slušalice. Kapacitet memorije može se povećati pomoću SD kartice.

Operativni sistem Android omogućava integrisanje crno-belog i kolor ekrana i minimizira trošenje baterija, poručuje Spring Design. Ideja je da kad se na donjem ekranu pri krstarenju po vebu naiđe na zanimljivo štivo ono se prosledi na gornji ekran, isključi donji koji troši bateriju i pročita natenane na većem ekranu koji štedi bateriju. Moguće je i obrnuto, hipervezama u gornjem tekstu mogu se otvarati slike i drugi sadržaji na donjem ekranu u boji. Ovo se zove „dinamička multimedijska informacija povezana hipervezom“.

Alex će pored pomenutog koristiti i Androidove mogućnosti za krstarenje vebom, kao i neke dodatne mogućnosti za pametne telefone, ali nije rečeno koje. Po svoj prilici će omogućavati IP telefoniranje, jer je prvi uređaj s Androidom koji će raditi koristeći Wi-Fi, EVDO/CDMA i GSM mreže.

Spring je pored ostalog naveo i da „već preko dve godine pregovara s vodećim knjižarama, novinama i izdavačima“. Zbog ranijih glasina da Barnes&Noble priprema uređaj koji će imati dva ekrana, jedan u boji a drugi s e-mastilom, neki smatraju da je taj uređaj možda baš Alex. Uskoro će se videti da li je ta pretpostavlja tačna, ali jedino što je sigurno jeste to da ovo neće biti poslednji čudan dizajn e-čitača. Verovatno će proći još neko vreme dok se prirodnom selekcijom ne pojavi savršeno dizajniran model.

|Search:Find More About Android ušao u e-čitač nazvan Alex|

[ad#ad-post1]