Novi Magic Mouse, iMac, Mac mini i MacBook

Apple je u utorak pustio u prodaju veći broj hardverski unapređenih proizvoda. Iz svoje „magične torbe“ izvukao je novog moćnog miša (Mighty Mouse), nove modele računara s monitorom u istom kućištu (iMac), novi prenosivi računar (MacBook) i novi stoni računar u četvrtastoj kutiji (Mac mini).

Najveću pažnju ljubitelja proizvoda „ugrižene jabuke“ privukao je novi miš nazvan Apple Magic Mouse. Ovaj veoma precizan miš nema nijedan taster ali je zato prekriven površinom osetljivom na više dodira koja se istovremeno ponaša i kao taster tako da se može koristiti i kao normalan miš. Povlačenjem jednog prsta po njegovoj površini sadržaj dokumenta ili veb strane se pomera u bilo kom smeru ili u krug. Povlačenjem dva prsta prelistavaju se strane i slike. Sve višedodirne funkcionalnosti se po potrebi mogu i isključiti. Miš je inače bežičan i s računarom se povezuje koristeći Bluetooth. Košta 70 dolara a inače se dobija u paketu s novim modelima iMaca predstavljenim u utorak.

Kao što se i očekivalo, Appleova serija stonih računara u jednom komadu iMac dobila je pojačanje u vidu modela s ekranom od 27 inča kao i nešto manji model od 21,5. Oba imaju ekrane s odnosom strana 16:9 pozadinski osvetljene LED diodama, i rezoluciju 1920 x 1080 (1080p) i 2560 x 1440, redom. Veći model ima i priključak nazvan Mini DisplayPort-in; na koji se može povezati spoljni izvor kao što je DVD plejer ili drugi računar, tako da se može koristiti i kao TV ili eksterni monitor za prenosivi računar.

Pored poboljšanih ekrana novi iMacovi imaju i brži hardver. Veći model ima Intelov četvorojezgarni procesor Core i5 na 2,66 GHz ili 2,8 GHz a manji model Intel Core 2 Duo na 3,06 GHz sa 3 MB L2 keša ili na 3,33 GHz sa 6 MB L2 keša. U većem je grafička kartica ATI Radeon HD 4670 ili 4850 a u manjem integrisana Nvidia GeForce 9400M ili zasebni ATI Radeon HD 4670.

Što se tiče diskova oba se isporučuju sa SATA modelima od 500 GB ili 1 TB ali se kao opcija može poručiti i disk od 2 TB. Za prenos slika i drugih podataka oba iMaca su opremljena prorezom za SD karticu. Uz svaki se dobija i potpuno nova bežična tastatura i pomenuti magični miš. Cena iMaca sa ekranom od 21,5 inča ide od 1200 dolara naviše a za veći model mora se izdvojiti najmanje 1700 dolara.

Pomalo zapostavljeni Mac mini se nije promenio spolja ali jeste iznutra. Sad ima brži procesor, više memorije i može se pretvoriti u server. Model u kome je procesor Intel Core 2 Duo na 2,26, 2,53 ili 2,66 GHz i najviše 4 GB memorije košta najmanje 600 dolara.

Ponuđena je i konfiguracija od 1000 dolara u kojoj je optički disk zamenjen čvrstim od 500 GB (ukupno 1 TB) i instaliran operativni sistem Mac OS X Server (Snow Leopard). Da cena ne bi bila veća ugrađeni diskovi se vrte na 5400 o/min.

Poslednja novina je tanja varijanta osnovne verzije prenosivog računara MacBook od 1000 dolara. Apple je uspeo da ga olakša i stanji istim tehnikama koje su upotrebljene za aluminijumski MacBook Pro, ali je zadržao njegovu prepoznatljivu belu školjku od polikarbonata.

Unutra se nije mnogo promenilo izuzev što je FireWire dobio nogu: procesor je Core 2 Duo na 2 26 GHz a integrisana grafika Nvidia GeForce 9400M. Isporučuje se sa 2 GB DDR3 memorije proširive do 4 GB. Osnovni disk je SATA model od 250 GB sa 5400 o/min, ali na raspolaganju su i opcije od 320 i 500 GB. Tu je i optički disk SuperDrive, a opcije za umrežavanje su 802.11n WiFi, Bluetooth 2.1 + EDR i Gigabit Ethernet.

Dodajmo i to da je nasledio i neke opcije 13-inčnog metalca MacBook Pro. Sada ima njegov svetao i tanak ekran od 13,3 inča rezolucije 1280 x 800 osvetljen pozadinskim LED diodama i istu veliku staklenu višedodirnu pločicu bez dugmića. Tu su još i Mini DisplayPort, dva USB 2.0 priključka i preklopivi analogno/digitalni priključak za audio ulaz /izlaz (kompatibilan s Appleovim slušalicama s mikrofonom u kablu). Kućište mu sada ima blago zaobljene ivice i tek neznatno je deblje od jednog inča (2,74 cm), a težak je 2,1 kg. Ceo donji deo je iz jednog dela i potpuno prekriven mekom gumom.

|Search:Find More About Novi Magic Mouse, iMac, Mac mini i MacBook|

[ad#ad-post1]

tnews