Nova Wi-Fi specifikacija olakšava direktno povezivanje

Prošle nedelje je objavljeno da će nova specifikacija za bežično povezivanje koja obećava svojevrsno „rasplitanje“ postojećih Wi-Fi mreža biti uskoro završena. Nazvana je Wi-Fi Direct (umesto Wi-Fi peer-to-peer, kako se zvala ranije) i omogućava svakom prenosivom računaru ili pametnom telefonu da se direktno povežu s drugim bežičnim uređajima.

Nova specifikacija će ne samo olakšati Wi-Fi povezivanje, već će i povećati njegovu raspoloživost, jer Wi-Fi radiju u računaru neće biti potrebna pristupna tačka, odnosno tradicionalna kućna, kancelarijska ili javna mreža, da bi se povezao s bežičnim štampačima, kamerama, projektorima, senzorima ili plazma ekranima.

„Naša specifikacija će revolucionisati ono što se može raditi s Wi-Fi radiom“, izjavio je Edgard Figueroa, izvršni direktor industrijske grupe Wi-Fi Alliance koja je skovala izraz Wi-Fi, danas uveliko korišćen kao skraćenica za lokalne radio mreže zasnovane na standardu IEEE 802.11. Članovi grupe među kojima su Cisco, Intel i drugi teškaši, razvijali su Wi-Fi Direct tokom proteklih godinu dana kako bi korisnicima omogućili da sa uređajima koji imaju Wi-Fi radio naprave ličnu lokalnu mrežu (Personal Area Network, PAN).

Wi-Fi Direct sprovodi pregovore za uspostavljanje veze čiji je rezultat odnos tipa gospodar i rob (master-slave), u kome jedan uređaj ima ulogu vlasnika grupe za skup povezanih Wi-Fi uređaja. On kontroliše i administrira domen i može da prihvata ili okončava Wi-Fi veze.

Komitet koji pravi nacrt specifikacije želi da Wi-Fi Direct PAN mreže budu bezbedne tako što će podržavati protokol Wi-Fi Protected Access 2 (WPA 2) i AES šifrovanje. Zahvaljujući tome uređaji će moći bezbedno da se povezuju i koriste i kod kuće i na poslu.

Figueroa kaže da neće biti potrebno menjati hardver. Proizvođači opreme ili čipova uvodiće Wi-Fi Direct protokole promenom firmvera u postojećim proizvodima ili radio čipovima u koje su ti protokoli već upisani. Protokoli će omogućiti da Wi-Fi radio jednog uređaja automatskim skeniranjem otkrije radio drugog, dogovori povezivanje i uspostavi vezu. Veze će biti tipa jedan sa jedan ili jedan sa više, kad se istovremeno može povezati više uređaja.

Uređaji sa sertifikatom za Wi-Fi Direct (Wi-Fi CERTIFIED Wi-Fi Direct) radiće brzinom od 250 megabita u sekundi ali će podržavati i performanse i domet postojećih Wi-Fi uređaja i omogućavaće povezivanje sa opremom označenom „802.11 a/g/n Wi-Fi CERTIFIED“. U tom slučaju brzina će biti 54 Mb/s a domet stotinak metara.

Jedan od proizvođača koji obećavaju podršku novoj specifikaciji je Ozmo Devices koji pravi Wi-Fi čipove i firmver pomoću kojih će bežični uređaji moći da se povežu u PAN mrežu malog dometa oko Wi-Fi radija računara.

Analitičari smatraju da je novi Wi-Fi izvanredna inovacija s potencijalno dalekometnim posledicama, ali bi mogao biti pretnja budućnosti Bluetootha.

Konačna verzija specifikacije Wi-Fi Direct biće objavljena do kraja godine, a prvi proizvodi koji će imati sertifikat za njeno korišćenje pojaviće se sredinom 2010.

|Search:Find More About Nova Wi-Fi specifikacija olakšava direktno povezivanje|

[ad#ad-post1]