Microsoft predstavio Elektronski časopis za mlade

Beograd, 25. septembar 2008. – Kancelarija Microsofta u Srbiji predstavila je danas Elektronski časopis za mlade, besplatnu elektronsku publikaciju pokrenutu u saradnji sa učenicima i nastavnicima srednjih škola u Srbiji. Ovo dvomesečno besplatno izdanje koje svi zainteresovani mogu pronaći na Internetu namenjeno je mladima uzrasta od 13 do 19 godina, i baviće se temama kao što su obrazovanje, muzika, strip, pozorište, izložbe, TV… Časopis je pokrenut u okviru Microsoftovog programa „Partner u učenju“ (Partners in Learning), čiji je cilj da pomogne u unapređenju obrazovanja u Srbiji kroz pružanje pomoći nastavnicima u osnovnim i srednjim školama u primeni informacionih tehnologija.

„Elektronski časopis za mlade predstavlja logičan nastavak dugoročnog angažovanja Microsofta na unapređenju nastave u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Nakon pomoći koju pružamo nastavnicima u uvođenju inovacija u svakodnevnu nastavu, kroz ovo izdanje pružamo priliku učenicima srednjih škola da se ostvare u novinarskom pozivu, koristeći informacione tehnologije, i ujedno obezbeđujemo svim učenicima u Srbiji da na Internetu čitaju članke na srpskom jeziku, o životu mladih u Srbiji“, kaže Katarina Milanović, menadžer programa „Partner u učenju“ u kancelariji Microsofta u Srbiji.

Današnja prezentacija bila je ujedno i idealna prilika da se „mlade snage“ upoznaju sa iskusnim novinarima i od njih dobiju poneki savet o tome kako kreirati uspešnu publikaciju. „Kroz angažovanje u kreiranju Elektronskog časopisa za mlade dobili smo priliku da se oprobamo u novinarskom pozivu, a kroz današnje druženje dobili smo puno korisnih informacija od iskusnijih kolega, koje će nam sigurno pomoći da stvorimo kvalitetnu novinu koja će biti interesantna našim vršnjacima,“ rekao je nakon današnje prezentacije Petar Marković, učenik IX Beogradske gimnazije i novinar-saradnik Elektronskog časopisa za mlade.

Do sada je redakcija Elektronskog časopisa za mlade pripremila dva pilot izdanja u kojima su svoje mesto našle brojne reportaže i intervjui sa poznatim ličnostima i mladim talentima iz oblasti muzike, a teme broja bile su „Tenis i mladi u Srbiji“ i „Letnji raspust“. Nagradni konkurs za zvanično ime novog elektronskog časopisa za mlade je u toku, kao i konkurs za saradnike časopisa, koji je otvoren za sve učenike srednjih škola u Srbiji. Svi zainteresovani se mogu prijaviti e-mailom na adresu -email-, a prva dva pilot izdanja Elektronskog časopisa za mlade možete pronaći na Web lokaciji www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/casopis/casopiszaucenike.mspx