AMD najavio prve trojezgarne procesore

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) je početkom ove nedelje najavila novu seriju procesora namenjenih stonim računarima, koja obuhvata i trojezgarne modele Athlon.

AMD je predstavio četiri trojezgarna procesora Athlon II X3 kao deo nove serije čipova, koja se pozicionirala između modela Athlon II X2 i Athlon II X4. Novi procesori radiće na brzinama od 2,2 GHz do 2,9 GHz uz maksimalnu potrošnju od 95 vati.

Trojezgarni procesori omogućavaju korisnicima da izvršavaju više aplikacija paralelno i doprinose poboljšanom odzivu operativnog sistema.

AMD-ov rival, kompanija Intel, u svojoj ponudi ima samo dvojezgarne i četvorojezgarne procesore. Athlon II X3 prodavaće se proizvođačima računara po ceni koja će se kretati između 76 dolara i 102 dolara po komadu, u uobičajenim pakovanjima od 1000.

Novi AMD-ovi procesori izrađeni su 45-nanometarskim proizvodnim procesom. Čipovi su manjih dimenzija u odnosu na prethodne 65-nanometarske i troše manje električne energije. AMD se trudi da što veći broj procesora prebaci na novi proizvodni proces budući da su novi čipovi jeftiniji za proizvodnju i efikasniji.

|Search:Find More About AMD najavio prve trojezgarne procesore|

[ad#ad-post1]