Amazon ukinuo američki Kindle i pojeftinio međunarodni

Da li zbog toga što ne želi da zbunjuje kupce ili zato što hoće da ponovo skrene malo pažnje na sebe posle pojave e-čitača Nook konkurentske kompanije Barnes and Noble, Amazon je odlučio da ukine verziju svog modela Kindle namenjenu isključivo američkom tržištu (koja se prodavala po ceni od 260 dolara) i od sada prodaje samo njegovu međunarodnu varijantu (koja je koštala 280 dolara) i model DX s velikim ekranom. Istovremeno je i cenu zadržanog modela snizio na 260 dolara tako da košta isto koliko i Nook.

Onima koji su već kupili Kindle International za 280 dolara Amazon će refundirati trošak. U saopštenju objavljenom tim povodom piše:

„Dobra vest! Zbog velike potražnje za našim novim e-čitačem Kindle opremljenim za bežično povezivanje ne samo u SAD već i širom sveta, odlučili smo da obe vrste modela s ekranom od šest inča objedinimo u jedan model. U okviru ove konsolidacije snizili smo cenu modela koji ste kupili za 280 dolara na 260 dolara. Da biste dobili nižu cenu ne morate da radite ništa – mi ćemo vam automatski refundirati iznos od 20 dolara. Transakciju ćemo izvesti u narednih nekoliko dana i ona će se pojaviti kao stavka na vašem sledećem računu.“

Amazon je u isto vreme povukao i jedan nešto manje glasan, ali veoma značajan potez. Odbacio je telekomunikacionu kompaniju Sprint kao bežičnog partnera za svoju objedinjenu verziju e-čitača. Od sada će se novi Kindle i u SAD i u svetu oslanjati na 3G mrežu kompanije AT&T.

Ovo je veliki udarac za Sprint, prvi američki telekom koji je pored mobilnih telefona počeo da eksperimentiše s podrškom za druge mobilne uređaje i internet računare. Ovo istovremeno znači i da je AT&T prilično okupirao tržište bežično povezivih e-čitača, jer njegova mreža pored Kindlea predstavlja okosnicu i za novi čitač kompanije Sony i upravo objavljeni Nook kompanije Barnes & Noble. Sprintu je preostalo da obezbedi uslugu bežičnog povezivanja samo za Amazonov XL čitač Kindle DX i dosadašnje manje modele Kindlea koji koriste njegovu mrežu – i to samo u SAD.

Analitičari smatraju da Amazonov potez ima smisla, jer sada imaju jedan proizvod koji mogu da prodaju na svim tržištima, a pošto se u većini sveta koristi GSM nema smisla da se oslanjaju na Sprintovu mrežu koja koristi standard CDMA.

|Search:Find More About Amazon ukinuo američki Kindle i pojeftinio međunarodni|

[ad#ad-post1]