Prvi Bubble Cup privukao preko 200 učesnika

Beograd, 30. septembar 2008. – U subotu, 27. septembra, u Računskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, održano je takmičenje u programiranju pod nazivom „Bubble Cup“. Ovo takmičenje u rešavanju algoritamskih problema organizovalo je Društvo za informacione sisteme i računarske mreže, uz podršku Microsoftovog Razvojnog centra (Microsoft Development Centre Serbia – MDCS), sa ciljem popularizacije programiranja među mladima i poboljšanje uspeha ekipa naše zemlje na međunarodnim takmičenjima. Prvi „Bubble Cup“ okupio je preko 200 studenata i učenika srednjih škola iz cele Srbije, a za finale održano u subotu se kvalifikovalo 16 tročlanih timova koji su se takmičili za vredne nagrade. Zadatak za timove je bio da reše osam algoritamskih zadataka u roku od pet sati, koristeći samo jedan računar.

Prvo mesto je osvojio tim „Old School“ koji čine studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša i Novog Sada, svi višestruki osvajači olimpijskih medalja iz matematike i informatike, dok je treće mesto osvojio tim „Royal Air Force“, koji je prve dve godine osvojio drugo mesto na svetskom finalu Microsoftovog takmičenja Imagine Cup. Tri najbolje plasirana tima osvojili su vredne nagrade u vidu Windows Mobile smartphone uređaja, Xbox 360 igračkih konzola i Zune multimedijalnih plejera, a nagrade su dodeljene i najmlađoj ekipi, najboljoj srednjoškolskoj ekipi, kao i za najbolje ime ekipe – BubbleTrouble, koja je zauzela drugo mesto u konačnom plasmanu. Među 16 ekipa koje su učestvovale u finalu, u čijem sastavu su bili studenti fakulteta iz svih delova Srbije, našle su se i dve srednjoškolske ekipe (iz Matematičke gimnazije u Beogradu i gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša) koje su ostvarile zapažene rezultate.

Takmičarima su se obratili prof. dr Miodrag Ivković, predsednik Upravnog odbora Društva za informacione sisteme i računarske mreže, prof. dr Jelica Protić, prodekan za nastavu ETF, prof. dr Boško Nikolić, profesor ETF, kao i Dragan Tomić, vođa projekta SQL Server Spatial Libraries u Microsoftovom Razvojnom centru u Beogradu.

Više informacija o takmičenju „Bubble Cup“ možete pronaći na Web lokaciji www.bubblecup.org

tnews