Ulaganje u edukaciju je osnov za rast svakog preduzeća

Ulaganje u edukaciju je osnov za rast svakog preduzeća
 

U Srbiji menadžment malih i srednjih preduzeća prepoznaje ulogu i značaj tehnologije za unapređenje poslovnih rezultata i posmatra uvođenje IT infrastrukture kao dugoročnu investiciju

 

BEOGRAD, 6. oktobar 2008. godineU Srbiji postoji oko 106.000 registrovanih malih i srednjih preduzeća, od kojih preko 95% ima manje od 50 zaposlenih. U ovom sektoru je zaposleno oko 60% ukupne radne snage, ali im izuzetno nedostaju tehničke veštine: samo 6% kompanija sa 10 do 49 zaposlenih ima osobu zaduženu za IT.

Pristup kompanije Positive iz Novog Sada pokazuje kako obuka pomaže konkurentnosti malih i srednji preduzeća, u kojoj je prodaja Cisco® opreme porasla sa oko tri procenta na četvrtinu ukupnog godišnjeg prometa za samo dve godine.

„Pre dve godine je bilo gotovo nemoguće baviti se ijednim projektom koji je iziskivao upotrebu Cisco® tehnologije jer nismo imali nikakvu vezu sa kompanijom“ izjavio je Đorđe Medaković, direktor kompanije Positive. ’’Prvi korak koji smo tada napravili u cilju proširenja poslovanja je bilo sticanje znanja i sertifikata preko Cisco Univerziteta za mala i srednja preduzeća.’’

Uz to, na regionalnoj Cisco Net Akademiji (Akademiji za umrežavanje) obučeni su sistem inženjeri koji su dobili CCNA® sertifikat koji im je potreban da bi uveli tehnologije kao što su Cisco Objedinjene komunikacije. Tada je menadžment kompanije Positive shvatio da bi bolje razumevanje tehnologije moglo da bude od neprocenjivog značaja za prodaju krajnjim korisnicima, tako da je predloženo kompaniji Cisco® da sprovedu zajedničku obuku praćenu prodajnim i tehničkim prezentacijama.

“Mala i preduzeća srednje veličine počinju da prepoznaju da, kako bi razvila svoj posao, postala konkurentnija i kako bi efektnije poslovala u okviru međunarodnih lanaca nabavke, moraju da se oslone na tehnologije umrežavanja” izjavila je Stela Maričić,  menadžer razvoja partnerske mreže u kompaniji Cisco®. Jedan od njenih ključnih ciljeva bio je da se stvori grupa odanih partnera – zastupnika, koji će biti obučeni da poboljšaju prodaju.

Dva kamena temeljca ovog programa obuke su Cisco Univerzitet za mala i srednja preduzeća, koji pruža prodajne kurseve, i Cisco Networking Academy, koja posle položenih tehnoloških ispita obezbeđuje sertifikate za inženjere.

Osim toga, Cisco® je oformio tim zajedno sa Srpskom Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza- SIEPA, kako bi omogućio trodnevni trening za mala i srednja preduzeća sa praktičnim vežbama u laboratoriji. Kroz ovu obuku je tokom maja i juna ove godine prošlo 50 malih preduzeća.

Kompanija Positive ima 24 zaposlenih koji pripremaju sve više sopstvenih programa obuke. Positive nastavlja da obučava nove polaznike i da širi znanje o tehnologijama umrežavanja. Takvi napori doprineli su započinjanju novog načina poslovanja, zasnovanom na pomoći malim i srednjim preduzećima u jačanju konkurentnosti putem tehnologije umrežavanja.