Odobreno korišćenje univerzalnih punjača za mobilne telefone

Međunarodna telekomunikaciona unija (International Telecommunication Union, ITU), telekomunikaciono telo Ujedinjenih nacija, saopštila je krajem prošle nedelje da odobrava tehnologiju za univerzalni punjač mobilnih telefona kojim će se smanjiti konfuzija, nagomilavanje i otpad koji izaziva današnji rast broja ovih uređaja.

Punjač će se zasnivati na standardu koji je početkom godine predložilo udruženje GSMA, uz podršku 17 proizvođača mobilnih telefona i operatora mobilne telefonije među kojima su LG, Motorola, Nokia, Samsung i Sony Ericsson. Rešenje je ubrzo dobilo podršku u Americi i Evropi, a njegovu standardizaciju u okviru ITU kompletirala je Studijska grupa 5.

Novi punjači će na izlaznoj strani imati mikroUSB priključak poput onog koji se koristi za digitalne fotoaparate. Isti punjač moći će da se koristi sa svim budućim telefonima, nezavisno od proizvođača i modela telefona.

Neke kompanije su već potpisale novi ugovor s ITU ili ranije s Evropskom unijom, a pojedini proizvođači već koriste novi sistem.

Od proizvođača se neće zakonski zahtevati da koriste novi standard, ali se u praksi retko dešava da se standardi ITU ne primenjuju.

Pored toga što će se drastično smanjiti broj proizvedenih i isporučenih punjača koji se kasnije odbacuju sa svakom kupovinom novog telefona, ITU navodi da će novi punjači smanjiti i količinu energije koja se troši za punjenje, a emisija gasova staklene bašte biće svake godine manja za 13,6 miliona tona.

|Search:Find More About Odobreno korišćenje univerzalnih punjača za mobilne telefone|

[ad#ad-post1]