Dellov ojačani prenosivi računar s višedodirnim ekranom

Dell je u utorak počeo da isporučuje svoj prvi ojačani prenosivi računar s višedodirnim ekranom koji može da radi u ekstremnim uslovima i podnese padanja, prašinu i polivanje.

Latitude XT2 XFR je istovremeno Dellov najtanji i najlakši računar ove vrste. Na najtanjem delu debeo je 38 milimetara, a s baterijom od četiri ćelije i diskom zasnovanim na fleš memoriji (solid state disk, SSD) težak je 2,45 kilograma. Dell već ima u ponudi ojačani prenosivi računar Latitude E6400 XFR, koji je težak 3,87 kg, ali je njegov ekran od 35,8 cm (14,1 inča) osetljiv na dodir samo s jednim prstom.

Novi izdržljivi Latitude, čija cena ide od 3600 dolara naviše, ima ekran od 30,7 cm (12,1 inč) koji je osetljiv na istovremene dodire četiri prsta (i pisaljku) i ima zaštitni sloj koji ga štiti od oštećenja izazvanih udarima.

Računar je projektovan da zadovolji američke vojne standarde MIL-810G, koji definišu minimalne uslove pod kojima mora da radi. Može da izdrži kišu i padove s visine od 90 cm, a radiće na temperaturama od -23° C do +60° C. Ekran može da se preokrene čime se računar pretvara u tablični model.

Dodir i pisaljka omogućavaju radnicima na terenu da popunjavaju formulare, prave izveštaje o stanju ili uzimaju potpise klijenata. Pored toga, taktilni ekran je veoma zgodan za upotrebu u patrolnim kolima ili servisnim vozilima, jer može da se koristi bez ometanja, za razliku od tastature i miša. U mnogim slučajevima dodir olakšava pristup podacima i ubrzava njihovo prikupljanje.

Dellov novi izdržljivi računar ima ultraniskonaponski procesor Intel Core 2 Duo SU9600, koji radi na 1,6 GHz i ima keš memoriju od 3MB. Podržava do 5 GB radne memorije a SSD disk ima kapacitet od 160 GB. Sa baterijom od šest ćelija može da radi skoro šest sati. Ima više opcija za bežične komunikacije uključujući Wi-Fi umrežavanje, mobilni širokopojasni prenos i GPS. Trenutno se isporučuje s Microsoftovoim operativnim sistemom Windows Vista, ali će uskoro kao opciju dobiti i Windows 7.

Računar XT2 XFR se već isporučuje u SAD, Kanadi, Francuskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji, ali još nije poznato kada će moći da se kupi i u drugim zemljama.

|Search:Find More About Dellov ojačani prenosivi računar s višedodirnim ekranom|

[ad#ad-post1]