Nokia tužila Apple zbog kršenja patentnih prava

Appleov mobilni telefon iPhone doneo je Nokijinim telefonima teška vremena na tržištu, ali Nokia sada sprema teška vremena za Apple – na sudu.

Naime, ova finska kompanija je krajem prošle nedelje objavila da je u okružnom sudu države Delaver podnela tužbu protiv američke kompanije Apple, u kojoj je optužuje da je prekršila deset njenih patenata vezanih za tehnologiju koja omogućava da se iPhone koristi za telefoniranje i povezivanje s Internetom. Mada je i ranije tužila rivalske kompanije kao što je recimo Qualcomm, ova Nokijina tužba se pojavila kao iznenađenje i očit znak sve jačeg nadmetanja s Appleom.

Nokia je saopštila da je Apple odbio da plati korišćenje njene intelektualne svojine koja mobilnim telefonima omogućava da se povezuju na treću generaciju bežičnih mreža mobilne telefonije i bežične lokalne mreže. “Apple hoće besplatnu vožnju na račun naših inovacija”, navodi se u Nokijinom saopštenju.

Nokia je najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu. Njen tržišni udeo iznosi 38%. Međutim, u domenu pametnih telefona, koje ona naziva konvergentnim uređajima, Apple joj je preuzeo inicijativu kad je 2007. objavio svoj iPhone. Nokijin udeo u ovom segmentu je u trećem tromesečju ove godine pao na 35% sa 41% koliko je iznosio u prethodnom tromesečju. Sa 9,3 miliona prodatih pametnih telefona u drugom tromesečju prodaja je pala na 8,9 miliona u trećem tromesečju 2009.

Ovaj gubitak je za Nokiju dupla frustracija jer je telefone s računarskim odlikama prodavala godinama pre Applea. U poslednje dve godine pustila je u prodaju nekoliko telefona kojima se upravlja slično iPhoneu, ali nijedan nije izazvao efekte poput Appleovih uređaja.

Neki analitičari kažu da bi Apple mogao da plati Nokiji odštetu od 200 miliona do čitave milijarde dolara za patente korišćene u 34 miliona do sada prodatih telefona iPhone. Nokia je inače jedan od vlasnika ključnih patenata u mobilnim tehnologijama, zajedno s kompanijama Qualcomm i Ericsson. Zbog toga je gotovo nemoguće da neko proizvede mobilni telefon a da ne upotrebi neki njen patent.

Ericsson ima licencni ugovor s Appleom a Nokia nema, iako mu je ponudila nekoliko različitih cena i načina plaćanja na bazi pojedinačnih patenata ili grupno. Apple je ponude odbio.

Analitičari kažu da vodeći proizvođači koji su dugo na tržištu obično plaćaju nekoliko procenata od svog prihoda kao tantijeme, ali da bi nove pridošlice morale da plate vlasnicima prava na intelektualnu svojimu i preko deset posto od prodajne cene. Licenciranje intelektualne svojine je zato značajna barijera za one koji kasno uđu na tržište mobilnih telefona, jer moraju da plaćaju velikim dobro ustoličenim igračima kao što su Ericsson, Motorola, Nokia i Qualcomm.

Tužba se poziva na deset patenata u tri veoma široke oblasti bežične tehnologije. Prva oblast je GSM – dominantni globalni standard bežičnih mreža druge generacije koje koristi većina evropskih i azijskih telekomunikacionih kompanija kao i AT&T i T-Mobile u SAD. Nokia takođe smatra da je Apple prekršio njene patente iz mobilne telefonije treće generacije (UMTS ili W-CDMA), kao i neimenovene tehnologije za bežične lokalne mreže – verovatno vezane za popularni standard Wi-Fi.

Apple se kao i svi proizvođači mobilnih telefona oslanja na te standarde kao bi svoje uređaje učinio kompatibinim s mrežama telekomunikacionih kompanija. Nokia smatra da je svojom intelektualnom svojinom dala značajan doprinos globalnim telima za standardizaciju, ali traži da joj se kompenzuje korišćenje njenih patenata u komercijalnim proizvodima, pa očekuje da i Apple sledi taj princip.

|Search:Find More About Nokia tužila Apple zbog kršenja patentnih prava|

[ad#ad-post1]