Siemensova rešenja za očuvanje životne sredine

Juče je u Pančevu šesti put održan „Siemens dan“. Na ovom skupu je kompanija Siemens, nastavljajući turneju po Srbiji pod nazivom „Energetska efikasnost i briga o životnoj sredini”, predstavila rešenja koja mogu unaprediti energetsku efikasnost javnih ustanova i kompanija i tako umanjiti zagađenje, uz dodatno smanjenje troškova poslovanja.

„Primenom Siemens-ovih energetski efikasnih proizvoda i rešenja javne ustanove i preduzeća mogu steći ključnu prednost u odnosu na konkurenciju, ponekad presudan faktor za tržišni uspeh u ovim kriznim vremenima, i ujedno umanjiti zagađenje životne sredine i emisiju štetnih gasova, što su posebno osetljive teme u gradu Pančevu“, rekao je Dušan Muškatirović, direktor sektora Energetike u Siemens d.o.o. Beograd.

„Zelene“ tehnologije predstavljaju industriju sa velikom stopom rasta, pa je tako Siemens u 2008. godini u ovoj oblasti ostvario prihod od čak 19 milijardi evra, zahvaljujući bogatoj ponudi tehnologija i proizvoda koje štite životnu sredinu. Siemensove elektrane sa kombinovanim ciklusom rada će uskoro ostvarivati stepen efikasnosti u proizvodnji energije od preko 60 procenata, dok se kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije može ostvariti stepen efikasnosti od čak preko 90 procenata. Preko 6.400 Siemensovih turbina na pogon vetra, maksimalnog kapaciteta od preko 5.700 MW, instalirano je širom sveta i one godišnje smanjuju emisiju ugljen dioksida za osam miliona tona, a za neke od njih ključne komponente su proizvedene u Srbiji, u fabrici Loher Elektro u Subotici. LED sijalice koje je razvio Siemens koriste 80 posto manje električne energije i traju 50 puta duže od običnih sijalica, dok u poređenju sa modelima iz 1993, Siemensove mašine za pranje veša danas koriste 35 posto manje električne energije i 46 procenata manje vode.

|Search:Find More About Siemensova rešenja za očuvanje životne sredine|

[ad#ad-post1]

tnews