Sinergija svih tehnologija na Sinergiji 08

Novi Sad, 15. oktobar 2008. – Sinoć je u Novom Sadu otvorena osma po redu Sinergija, najveća IT konferencija u regionu jugoistočne Evrope. Na uvodnom predavanju, kojem je prisustvovalo oko preko 500 IT profesionalaca iz Srbije i regiona, predstavljene su najnovije Microsoftove tehnologije i proizvodi. Tokom naredna tri dana kroz sale Master centra proći će preko 1500 prijavljenih učesnika Sinergije 08, koji će na 120 predavanja, organizovanih u 8 paralelnih sesija i podeljenih u 13 oblasti, moći da čuju sve o kretanjima u informatičkom svetu i da vide najnovije Microsoftove proizvode u akciji.

„Ova Sinergija je nova u svojoj suštini, zato što smo uneli mnoge nove detalje, ali i ispolirali neke od već viđenih. Imamo rekordan broj posetilaca i do sada najveći broj predavanja i pratećih sadržaja, i sa njima smo popunili kapacitet Master centra do maksimuma. Ali to sve nije iznenađenje – iznenađenje je ogromna količina energije i entuzijazma koju smo uložili u stvaranje Sinergije 08, i to se vidi – ona je sada više od velike i uspešne konferencije, i postala je tačka okupljanja za čitavu jednu industriju u celom našem regionu“, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu Nikola Mirčić, direktor Sinergije.

Značajan segment ovogodišnje konferencije zauzima predstavljanje novih proizvoda. Microsoft SQL Server 2008 će svoju lokalnu premijeru doživeti upravo na Sinergiji, a za mogućnost skladištenja geografskih podataka u baze koje pokreće novi SQL Server je zaslužan Microsoftov Razvojni centar u Beogradu. Novitet predstavlja i Hyper-V, platforma za virtuelizaciju na kojoj je bazirana kompletna IT infrastruktura konferencije. „Sinergija, kao nosilac IT inovacija, će i ove godine biti spremna da predstavljanjem novih tehnologija i rešenja domaćim IT profesionalcima približi vreme koje tek dolazi. I to na najbolji način: kroz praktične primere i prikazivanje rešenja za virtuelizaciju koje pokreće kompletnu infrastrukturu Sinergije 08“, naglasio je Vladimir Knežević, tehnički direktor konferencije.

Na Sinergiji 08 će zvanično biti predstavljen Microsoft Dynamics NAV 5.0, poslovno-informacioni sistem koji je potpuno lokalizovan i prilagođen načinu poslovanja u našoj zemlji i trenutno se koristi u više od 150 kompanija u Srbiji. Pored prezentacije mogućnosti nove verzije reč će dobiti i postojeći korisnici Dynamics NAV-a, pa će svi prisutni moći da se kroz njihova iskustva upoznaju sa svim izazovima, ali i prednostima uvođenja informacionog sistema baziranog na ovom poslovnom rešenju.

Jedan od noviteta ovogodišnje Sinergije je i „Hack The Gate“, online takmičenje u traženju propusta kod Web aplikacija. Igra simulira čestu situaciju u svetu Interneta: Internet prodavnicu kao metu napada zlonamernih hakera. Finale takmičenja je zakazano za vreme Sinergije 08, gde će najboljih pet odmeriti snage uživo u realnoj borbi pred posetiocima konferencije, a najuspešnije čekaju vredne nagrade. Tu su i „Doctor“ laboratorije, za „popravljanje“ SQL programskog koda, kao i za oporavak Active Directory podsistema i podataka kojima rukuje Exchange Server, a ne treba zaboraviti ni nastavak prošlogodišnjeg uspešnog koncepta „Master of Deployment“ kursa, koji je za Sinergiju 08 unapređen i moći će da primi više zainteresovanih učesnika.

Sinergija Expo, prostor u kojem partneri i prijatelji Sinergije tradicionalno izlažu svoje proizvode, će ove godine po prvi put biti otvoren i za širu javnost. Trećeg dana konferencije, u četvrtak, 16. oktobra, od 16 do 19 časova, Sinergija Expo će otvoriti svoja vrata za sve zainteresovane, koji će moći da se lično uvere u bogatstvo i kvalitet ponude usluga i proizvoda nekih od preko 20 partnera i prijatelja Sinergije 08. Pored toga, Master centar će u četvrtak od 18 časova biti otvoren i za pripadnike akademske zajednice, koji će se na predavanju nazvanom University@Sinergija upoznati sa Microsoftovim proizvodima i ponudom za studente i akademske ustanove.

O dnevnim dešavanjima na Sinergiji 08 izveštava Sinergija Radio, koji će voditi Zoran Modli, i koji već sada možete pratiti na adresi mms://beotelmedia.beotel.net/Beotelradio. Novitet predstavlja Sinergija TV, Internet televizija na Web lokaciji www.etv-web.tv preko koje će se najzanimljiviji sadržaji uživo prenositi iz Master Centra ili predstavljati kroz dnevne izveštaje. Nisu zaboravljeni ni zabavni sadržaji, pa je tako Sinergija tim ove godine za učesnike konferencije pripremio koncert poznate rok grupe „Električni orgazam“, kao i pozorišnu predstavu „Anđela“ beogradskog „Zvezdara teatra“.

Detaljnije informacije o konferenciji, sadržajima i dodatnim aktivnostima na Sinergiji 08 možete pronaći na Web portalu konferencije www.mssinergija.net