Adobe Flash Player 10 odsada dostupan

München — 15. oktobar 2008 — Adobe Systems Incorporated danas je objavio da je Adobe Flash Player 10 dostupan. Interaktivni dizajneri i programeri mogu novim izražajnim karakteristikama i poboljšanim video dostignućem u Flash Playeru 10 da postignu dosad nezabeleženu kreativnu kontrolu i da dostave najsnažnije Web aplikacije, interaktivni sadržaj i visokokvalitetan video korisnicima preko višestrukih pretraživača i svih vodećih operativnih sistema.

„Dizajneri i programeri znaju da, ako dostavljaju video, online igre, bogate internetske aplikacije (RIA) i ostale interaktivne doživljaje koristeći Adobe Flash Player, mogu pouzdano da dosegnu celi Web. Flash Player 10 nastavlja da određuje tempo internetskih inovacija i uzbuđeni smo kad vidimo da ga društvo već koristi za kreiranje jedne potpuno nove vrste doživljaja, koji prethodno nisu mogli da se ostvare na Webu“, ovom je prilikom izjavio David Wadhwani, generalni direktor i potpredsednik Platform Business Unit-a u Adobeu.

Adobe Flash Player 10 nadogradnja je svetski najraširenije runtime aplikacije s novom podrškom za korisničke filtere i efekte, izvornu 3D transformaciju i animaciju, naprednu audio obradu te ubrzanje GPU hardvera. Izgrađen na više od 25-godišnjem iskustvu Adobea s tekstom, vrlo fleksibilni novi tekstualni mehanizam u Adobe Flash Playeru 10 pruža interaktivnim dizajnerima i programerima više opcija u pogledu izgleda teksta i bolju kreativnu kontrolu.

Adobe Flash Player 10 proširuje i izražajne mogućnosti nedavno najavljene linije Adobe Creative Suite 4 s novim nivoima integracije Flash tehnologije za postizanje efikasnije saradnje i za poboljšanja rada na dizajnu/razvoju.

Interaktivni dizajneri i programeri mogu da kreiraju korisničke filtere i efekte s Adobe Pixel Benderom, što je ista tehnologija koja se koristi u mnogim filterima i posebnim efektima u programu Adobe After Effects CS4. Programeri usmereni na Adobe Flash Player 10 mogu da koriste ove filtere, da mešaju i da ispune moduse da bi animirali efekte ili promenili efekat u bogatom medijskom sadržaju za vreme izvođenja. Flash Player 10 pruža nove mogućnosti i poboljšanu verziju u Adobe Flash CS4 Professional, industrijski najsavremenijem autorskom okruženju za kreiranje interaktivnih doživljaja. Ovo uključuje i jednostavne za korišćenje 3D efekte koji dizajnerima omogućavaju da dizajniraju dve dimenzije (2D) i da dobijeno delo lako prebace i animiraju u tri dimenzije (3D).

“Naši klijenti očekuju inovacije,” izjavio je Tim Barber, partner i kreativni direktor Odopoda, vodećeg dizajnerskog studija i člana Udruge digitalnih agencija (Society of Digital Agencies – SoDA). “Poboljšanom vizualnom verzijom i moćnim novim 3D efektima u Adobe Flash Playeru 10, sada možemo da koristimo Adobe Flash CS4 Professional za stvaranje sjajnih doživljaja s Web-om što je pre bilo nemoguće. Za nas to znači manje ograničenja za kreativni proces.”

Adobe Flash Player donosi neuporedive kreativne opcije, visoko zanimljive korisničke doživljaje, izuzetne audio/video doživljaje te u stvari univerzalni domet kroz operativne sisteme. Flash Player koristi se na više od 98 odsto računara s pristupom Internetu. Više od 80 odsto videa u svetu gleda se pomoću Adobe Flash tehnologije što je čini formatom broj jedan za video na Webu.

Prihvatanje prethodne nadogradnje na Flash Playera 9 postavlja sveukupne rekorde postižući gotovo 90 odstotno korišćenje na računarima s pristupom Internetu u manje od 9 meseci. Očekuje se da će Flash Player 10 da dostigne sličan postotak prihvatanja.

Inovacije uvedene u Adobe Flash Player 10 pridoneće budućem radu Open Screen projekta, kao što je uvođenje Flash Playera 10 na mobilne uređaje. Open Screen projekt je inicijativa opšte prihvaćena u industriji usmerena na ostvarivanje doživljaja s više zaslona za dobijanje konzistentnog runtime okruženja za otvoreno pregledavanje Weba i samostalne aplikacije na ličnim računarima računalima, prenosnim uređajima i potrošačkoj elektronici. Više informacija o Open Screen projektu na raspolaganju vam je na www.openscreenproject.org

Da biste saznali više o novim karakteristikama i pročitali šta dizajneri i programeri kažu o Adobe Flash Playeru 10, možete da postetite www.adobe.com/products/flashplayer/

Dostupnost

Adobe Flash Player 10 može odmah da se besplatno preuzme za Windows, Macintosh i Linux platforme (uključujući novu podršku za Ubuntu 7 i 8) na web stranici www.adobe.com/go/getflashplayer. Podrška za Solaris se očekuje do kraja ove godine. Sve nove izražajne karakteristike i poboljšane performanse predstavljene u Adobe Flash Player 10 biće dostupne u Adobe AIR do kraja ove godine te tako dizajneri i programeri mogu da kreiraju aplikacije koje se mogu pokrenuti i izvan preglednika.