DOCSIS 3.0 TEHNOLOGIJA U SRBIJI, U KORAK SA SVETOM

Beograd, 02. 11. 2009. – Kompanija SBB danas je objavila početak rada DOCSIS 3.0 platforme.

Kao prvo, ovo znači da je SBB omogućio pristup Internetu brzinama od 30 i 60 Megabita ka korisniku (download) i do 2 Megabita od korisnika ka Internetu (upload). Ovakvi paketi čine SBB Internet najbržim u Srbiji (skoro 4 puta brži od najjačeg ADSL paketa). Osim toga, brzine paketa osnovne ponude postpaid interneta u većini gradova su više nego udvostručene.

Primena DOCSIS 3.0 tehnologije omogućava svim korisnicima brzine koje su do sada bile rezervisane isključivo za velike firme putem fiber-optic veze.

Povećanjem brzina postpaid paketa na 4, 8, 12 i 16 Mb/s bez promene cena SBB je svoju osnovnu ponudu značajno približio nivou razvijenih zemalja.

Prema statistikama, prosečna brzina kojom su korisnici u svetu tokom poslednja 3 meseca 2008. godine pristupali internetu iznosila je 1,5 Mb/s. Sjedinjene Američke Države su tada zauzimale 17. mesto, sa brzinom od 3,9 Mb/s. U želji da poboljšaju svoju poziciju, pored širenja fiber-optic mreža, u okviru državne strategije odlučili su se za uvođenje DOCSIS 3.0 tehnologije na svim kablovskim sistemima. Tako „Comcast” – najveći kablovski operater u toj zemlji, planira da ovu godinu završi sa 60% svojih korisnika na DOCSIS 3.0 platformi. SBB je ponosan jer u Srbiji to čini u istom procentu i u isto vreme.

Brzine od 30 i 60 Mb/s pružaju mogućnost razmene muzičkih i video sadržaja, gledanje video snimaka visoke definicije i neometano igranje on-line kompjuterskih igrica brže nego ikada do sada. Imajući u vidu da će, prema istraživanju kompanije CISCO, do 2013. godine čak 90% sadržaja na internetu činiti video sadržaj, ovakve brzine se mogu shvatiti kao realna potreba, ali i bitan napredak Srbije kada je tehnologija u pitanju.

“SBB je izuzetno ponosan da moze da objavi početak komercijalne primene DOCSIS 3.0 plarforme u okviru naših internet servisa. Ovo je najbolji dokaz o kvalitetu naše mreze i naših kadrova. SBB je u stanju da napravi ovaj tehnološki korak u isto vreme i na isti način sa najrazvijenijim zemljama sveta.” rekao je predsednik Upravnog odbora SBB-a Dragan Šolak.

Turbo Flat paketi su od sada dostupni na teritoriji Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, čime je ova usluga omogućena za 60% korisnika SBB-a. Turbo Flat paketi, namenjeni fizičkim licima, dolaze po cenama od 7.490 dinara mesečno.
Osim toga, pored brzine downloada od 4 do 16 Mb/s, brzine uploada povećavaju se od 50% do 100%, što će korisnicima omogućiti još bolju iskorišćenost veze. Pored toga, SBB uvodi mogućnost da korisnik, po želji, unapredi svoj paket fiksnom IP adresom, kao i da udvostruči propusnu moć veze ka internetu, koristeći dodatak zvani „upload booster“.

Dragan Šolak je izrazio nadu da će SBB biti u prilici da u najskorijoj budućnosti ove servise ponudi svim korisnicima. „Nažalost, to ne zavisi samo od nas.”, naglasio je. „ Početak rada DOCSIS 3.0 usluga je direktna posledica liberalizacije telekomunikacionog tržišta Srbije, izgradnje našeg magistralnog optičkog voda kroz Vojvodinu do granice Srbije i želje SBB-a da ide u korak sa najnovijim tehnološkim dostignućima. Ukoliko nam regulatorni okvir bude dozvoljavao, odnosno ukoliko se nastavi početa liberalizacija tržišta možete očekivati još mnogo dobri vesti iz SBB-a.”

U sledećoj fazi razvoja, SBB će se usmeriti na objedinjavanje svojih mreža radi unificiranja ponude interneta i digitalne televizije u gradovima koje pokriva, širenje DOCSIS 3.0 tehnologije, kao i na ponudu dodatnih usluga, čime će definitivno potvrditi jednu od liderskih pozicija u oblasti telekomunikacija

|Search:Find More About DOCSIS 3.0 TEHNOLOGIJA U SRBIJI, U KORAK SA SVETOM|

[ad#ad-post1]