Google tužen zbog patenta korišćenog u razvoju Chromea

Izraelska kompanija Red Bend podnela je ove nedelje tužbu protiv Googlea, u kojoj se navodi da je ovaj gigant u oblasti pretraživanja Weba prekršio jedan od njenih patenata.

U tužbi se tvrdi da je Google koristio tehnologiju kompanije Red Bend prilikom razvoja algoritma za kompresiju Courgette. Google je razvio algoritam Courgette radi smanjivanja veličine ažuriranih verzija softvera kako bi na taj način olakšao njihovo preuzimanje. Osim toga, Courgette omogućava i povećanje bezbednosti korisnika računara, navodi se u Googleovom opisu novog algoritma.

U tužbi koja je podneta Okružnom sudu u američkoj državi Masačusets, navodi se da je Google objavio i distribuirao izvorni kod Red Bendove tehnologije (treba podsetiti da i Chrome i Courgetteov sistem za ažuriranje spadaju u softver otvorenog koda).

Predstavnici kompanije Red Bend izjavili su da je Google od 7. septembra ove godine bio upoznat sa činjenicom da se pomenuti patent nalazi u vlasništvu izraelske kompanije. Red Bend je podneo zahtev za patentiranje sporne tehnologije još 1998. godine, a 2003. godine patent je i formalno odobren.
Kompanija Red Band se bavi razvojem softvera za upravljanje, prvenstveno za industriju mobilnih telefona. Proizvođači mobilnih telefona, operateri mobilne telefonije i programeri koriste softver ove izraelske kompanije uglavnom za upravljanje i ažuriranje softvera na mobilnim telefonima.

|Search:Find More About Google tužen zbog patenta korišćenog u razvoju Chromea|

[ad#ad-post1]

tnews