Određen novčani iznos nagrade X Prize za razvoj „zelenog“ automobila

Američki sekretarijat za energetiku (Department of Energy, DOE) saopštio je da je na osnovu Zakona o oporavku privrede i reinvestiranju odobrio novčani iznos od 5.500.000 USD, namenjen dobitniku nagrade X Prize za razvoj štedljivog i „zelenog“ automobila, odnosno vozila koje u najvećoj meri poštuje propisa za očuvanje životne sredine.

Takmičenje X Prize organizuje istoimena fondacija, a cilj takmičenja je razvoj automobila koji će se masovno proizvoditi i trošiti najviše litar benzina na približno 40 kilometara (100 milja po galonu).

Fondacija X Prize je nedavno smanjila broj timova koji su se prijavili za takmičenje sa 111 na 43. Ti učesnici će se nadmetati za nagradu pod nazivom Progressive Insurance Automotive X Prize, vrednu 10 miliona USD. Testiranje performansi vozila-uesnika će započeti na proleće 2010. godine, a pobednici će biti proglašeni u septembru 2010. godine.

Američki sekretarijat za energetiku od prošle godine sarađuje sa Fondacijom X Prize na planu razvoja „zelenog“ automobila. Na osnovu postignutog sporazuma, Sekretarijat će pružiti tehničku pomoć u organizaciji takmičenja, ali i učestvovati u podizanju nivoa opšteg obrazovanja američkih đaka i studenata. Što se samog takmičenja tiče, stručnjaci Sekretarijata će obezbediti da svaki dizajnirani automobil bude korektno i dosledno pregledan i ocenjen.

Sekretarijat za energetiku u okviru svog programa „Tehnologije u prevozu“ redovno sarađuje sa školama, privatnim sektorom i neprofitnim ogranizacijama, kao što je i fondacija X Prize, na planu razvoja tehnologije i alternativnih goriva koji će smanjiti emisiju gasova što potpomažu efekat staklene bašte. Na taj način će se smanjiti zavisnost od uvoza nafte iz drugih zemalja i pomoći industrija prevoza u SAD.

Takmičenje za razvoj „zelenog“ automobila je samo jedno od mnogih koje je pokrenula Fondacija X Prize. Najpoznatije među njima, nazvano Ansari X Prize, održano je 2004. dodine, a takmičari su se nadmetali u tome ko će prvi dostići visinu od oko 100 kilometara (62 milje) koja se uobičajeno smatra za ivicu svemira. Pobednik je bila letelica SpaceShipOne, koju je zajedno sa mlaznjakom White King što je služio kao nosač za vreme leta u svemir, izgradila kompanija Scaled Composites. Letelica Space ShipOne je dostigla visinu od 71,5 milja, odnosno 115,1 kilometar i na taj način osvojila nagradu od 10 miliona dolara.

Trenutno su u toku još dva takmičenja koja organizuje Fondacija X Prize – takmičenje Google Lunar X Prize na kome će prva nagrada u iznosu od 30 miliona dolara pripasti onom privatno finansiranom timu koji prvi pošalje robota na Mesec (robot bi trebalo da na površini Zemljinog satelita pređe 500 metara i pošalje video, slike i informacije na Zemlju) i takmičenje Northrop Grumman Lunar Lander Challenge, dvoetapno takmičenje sa nagradom od 2 miliona dolara, gde je potrebno dizajnirati vozilo koje će simulirati putovanje između površine Meseca i orbite.

|Search:Find More About Određen novčani iznos nagrade X Prize za razvoj „zelenog“ automobila|

[ad#ad-post1]

tnews