Još samo 10 dana za prebacivanje sa sr.gov.yu na gov.rs

Još samo 10 dana za prebacivanje sa sr.gov.yu na gov.rs

CRI ISP (www.cri.rs), ovlašćeni registar .rs domena, podseća državne organe koji koriste .sr.gov.yu domen da do 31. oktobra 2008. godine treba da registruju gov.rs i .rs domene.

Vlada je na svojoj sednici od 9. oktobra 2008. godine donela zaključak (http://www.uzzpro.gov.rs/domeni/Zakljucak.pdf) kojim se svi organi državne uprave zadužuju da do 31. oktobra 2008. počnu da koriste .gov.rs i .rs domene.

Na primer, Narodna skupština Srbije koristi domen parlament.sr.gov.yu. Sada je potrebno da pređe na parlament.gov.rs. Pošto se domen parlament.rs nalazi na listi rezervisanih domena za potrebe republičkih organa, Narodna skupština može da registruje i taj domen.

Registracija .gov.rs domena se vrši isključivo preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa – UZZPRO (http://www.uzzpro.gov.rs/domeni/domeni.html), a registracija .rs domena koji su rezervisani za državne organe preko nekog od ovlašćenih registara .rs domena.

Do sada je registrovano oko 20% domena sa liste (http://www.rnids.rs/files/list0071.pdf) od preko 1000 domena rezervisanih za potrebe republičkih organa.

Na adresi www.cri.rs može se proveriti da li je neki domen rezervisan i izvršiti registracija .rs domena.

Vlada je na svojoj sednici od 9. oktobra 2008. godine donela zaključak (http://www.uzzpro.gov.rs/domeni/Zakljucak.pdf) kojim se svi organi državne uprave zadužuju da do 31. oktobra 2008. počnu da koriste .gov.rs i .rs domene.

Pokretanje akcije prelaska državnih institucija na gov.rs domen bila je jedna od prvih stvari kojom sam se, zajedno sa ekipom Zavoda za informatiku i Internet, bavio tokom septembra meseca. Rezultat je gornji Zaključak, koji je usvojen na sednici Vlade početkom meseca.

U okviru tog Zaključka MTID je zadužen i da napiše pravila po kojima će se obavljati registracija gov.rs domena u budućnosti, što se očekuje da bude gotovo do kraja godine.

Takođe, MTID je tokom septembra dao saglasnost da RNIDS delegira administrativno upravljanje ac.rs domenom Konferenciji univerziteta (KONUS), koja je, saglasno Zakonu o visokom obrazovanju, osnovana radi koordiniranja, utvrđivanja zajedničke politike i ostvarivanja zajedničkih interesa svih akreditovanih univerziteta. U sklopu te saglasnosti posebno se naglašava da bi buduća pravila o registraciji ac.rs domena morala na jednak način da tretiraju sve akreditovane univerzitete i naučnoistraživačke organizacije.

Što se tiče tehničkog održavanja ac.rs domena, KONUS je slobodan da tehničku realizaciju i održavanje dalje poveri AMRES, RCUB ili nekom drugom za koga proceni da će taj posao dobro raditi… Dakle, očekuje se da će i ac.rs domen početi punom parom da radi već tokom novembra.

U međuvremenu, RNIDS je ukupno zabeležio preko 40.000 registrovanih .rs domena od marta meseca ove godine, što je fantastičan rezultat imajući u vidu da je od 1994. do 2008. registrovano otprilike isto toliko :-)

tnews