Spring Design tuži Barnes & Noble

U našoj vesti o čitaču elektronskih knjiga kompanije Spring Design nazvanom Alex i opremljenim s dva ekrana od kojih je jedan taktilni LCD u boji, a drugi crno-beli s e-papirom, naveli smo da je to možda uređaj koji će ponuditi američki izdavač i knjižar Barnes & Noble, zbog ranijih glasina da pripremaju uređaj koji će imati dva ekrana. Ispostavilo se da Barnes & Noble ima svog keca u rukavu koji se zove Nook a pojavio se svega jedan dan pošto je Spring Design predstavio na Webu svoj čitač Alex.

Priča se tu nije završila jer je Spring Design upravo tužio B&N zbog kopiranja dizajna. Njegovi dizajneri su navodno pokazali čelnicima ovog izdavača svoj čitač Alex pre nego što je razvijen Nook. Spring Design tvrdi da su dve kompanije bile u kontaktu u pogledu dizajna čitača još od početka godine, kroz telefonske razgovore i sastanke, i da su im otkriveni njegovi detalji pod uslovom da to ostane tajna.

Sad postaje jasnije zašto su se iznenada i istovremeno na tržištu pojavila dva e-čitača koji na prvi pogled imaju dosta sličnosti – oba koriste operativni sistem Android i imaju po dva ekrana od kojih je jedan na bazi elektronskog mastila a drugi je kapacitivno-taktilni LCD.

Međutim, i pored sličnosti Nook i Alex rade različito. Kod Alexa korisnici na taktilnom ekranu pregledaju Web a potom onaj sadržaj koji hoće da čitaju „štampaju“ na ekran s elektronskim papirom (da bi štedeli bateriju), dok se Nookov LCD ekran koristi samo za navigaciju a ne za prikazivanje sadržaja.

|Search:Find More About Spring Design tuži Barnes & Noble|

[ad#ad-post1]

tnews