Google Maps krije misteriju – mesto koje postoji samo na mreži

Ukoliko želite da posetite zaselak Arglton (Argleton) u Lankaširu, Engleska, Google Maps će vam pomoći da odete do njega.

Međutim, ima tu i jedan mali problem – to seoce ne postoji.

U proteklih nekoliko dana britanski tabloidi i blogosfera uveliko pišu o fantomskom seocetu za koje Google Maps kaže da se nalazi na sat vožnje zapadno od Mančestera u neposrednoj blizini gradića Ormskirk. Misterija je neke toliko zaintrigirala da su otputovali do tog mesta ali su tamo naišli samo na prazne njive.

I pored toga što Arglton nema ni stanovnike, ni ulice, ni koordinate, ni istoriju, na mreži je živ. Pretraživanjem na Googleu dobija se preko 45.000 odrednica a Wikipedia ima i članak posvećen ovom nepostojećem mestu. Na mreži se za njega mogu naći vremenska prognoza, cene parcela (mada za sada nema ništa naročito u ponudi), telefonski broj lokalnog vodoinstalatera i more drugih zanimljivosti.

Međutim, samo nekoliko stotina metara dalje je (pravo) selo Ogton (Aughton). Neki su se zato odmah upitali nije li ovde možda reč o grešci kartografa? Pošto „Argleton“ liči na „Aughton“ veoma je moguće da je neko pogrešio pri unošenju imena. I pored toga pojavila su se nagađanja da se radi o nekakvoj zaveri pa se čak govori i o bermudskom trouglu zapadnog Lankašira. Uočeno je i da „Argle“ zvuči kao i „Google“ i da je ime sela anagram za „Not Real G“ i „Not Large“.

Google kaže da se s vremena na vreme na mapama povremeno pojave greške i da je informaciju za ovu oblast dobio od holandske kompanije Tele Atlas. Predstavnik Tele Atlasa je na to dodao da ne može da objasni kako je ta anomalija dospela u njihovu bazu, ali će je sada izbrisati.

Neko je čak registrovao i adresu Argleton.com na kojoj piše: „O čemu to oni pričaju? Mi stanovnici Argltona postojimo. Evo nas ovde!“ Ukoliko hoćete da im se javite možete to učiniti e-poštom na na adresu [email protected]

|Search:Find More About Google Maps krije misteriju – mesto koje postoji samo na mreži|

[ad#ad-post1]