Nokia je najvrednija evropska robna marka

Evropski institut za istraživanje robnih marki iz Beča, objavio je da je najskuplja evropska robna marka finska kompanija Nokia, čija je vrednost na tržištu dostigla 35,22 milijarde evra.

Druga na listi je francuska marka luksuzne robe LVMH grupa, koja u vlasništvu ima robne marke Luj Viton, Kristijan Dior i Živanši, njena vrednost iznosi više od 32 milijarde evra. Na trećem mestu je belgijski proizvođač piva, grupacija InBev, sa najvećim godišnjim rastom vrednosti od 56 posto, podigavši tako svoju vrednost na skoro 27 milijardi evra.
Među prvih deset evropskih marki su i britanski telekomunikacioni gigant Vodafon i njegov španski konkurent Telefonika, britansko-holandski proizvođač prehrambene robe Unilever, nemačke automobilske kompanije Mercedes” i „BMW, telekomunikaciona grupa Dojče telekom i još jedna pivara, SABMiler. Svaka od ovih robnih marki vredi oko 20 milijardi evra.

Među pedesetak najskupljih robnih marki našle su se i kompanije iz istočne Evrope: ruski operator mobilne telefonije Bilajn, slovenačko Gorenje, mađarska banka OPT, rumunski Loto i češka kompanija Sazka.

|Search:Find More About Nokia je najvrednija evropska robna marka|

[ad#ad-post1]