Intel zabeležio rast prodaje procesora

Prema istraživanju kompanije Mercury Research, Intel je povećao isporuku čipova u odnosu na najvećeg konkurenta kompaniju Advanced Micro Devices (AMD).

Intel je u trećem tromesečju prigrabio 81,5% tržišta mikroprocesora, što je povećanje od 0,3% u odnosu na isti period prošle godine. Kompanija AMD takođe je zabeležila rast isporuka čipova ali za svega 0,1%, pa njen udeo na tržištu sada iznosi 17,8%.

Posmatrano sa druge strane, udeo AMD-a se smanjio u odnosu na drugo tromesečje kada je iznosio 18,5%. U istom periodu Intel je zabeležio 80,5% udela na tržištu.

Rast tržišnog udela Intela i AMD-a zabeležen je na račun kompanije Via Technologies čiji je udeo opao sa prošlogodišnjih 1,1% na trenutnih 0,7%.

U trećem tromesečju isporučeno je između 90 i 100 miliona procesora što predstavlja rekord i uvećanje od 1% u odnosu na isti period prošle godine.
Najveća tražnja zabeležena je za čipovima namenjenim prenosivim računarima čiji je udeo na tržištu porastao za 22%. Uporedo, udeo čipova namenjenih serverima i stonim računarima konstantno opada poslednjih godina.

|Search:Find More About Intel zabeležio rast prodaje procesora|

[ad#ad-post1]