Intel priprema WiMax na 2,3 GHz i 3,5 GHz

Nakon podužeg iščekivanja, Intel je počeo proizvodnju skupa čipova Kilmer Peak koji će podržavati tri verzije WiMax bežične mreže, i to na radnim frekvencijama 2,3 GHz, 2,5 GHz i 3,5 GHz.

Aktuelni Intelovi WiMax čipovi podržavaju samo mreže koje funkcionišu na frekvenciji od 2,5 GHz koja se koristi u Japanu, SAD i Tajvanu. Mreže radne frekvencije od 2,3 GHz koje se koriste u Južnoj Koreji i Maleziji nisu podržane, kao ni mreže od 3,5 GHz koje su u upotrebi u Pakistanu. Skup čipova za bežičnu mrežu Kilmer Peak sve će to izmeniti. Njegova proizvodnja već je počela, a premijera na tržištu očekuje se u okviru platforme za prenosive računare radnog naziva Calpella Arrandale.

Intel odavno obećava podršku za veći broj mrežnih frekvencija, ali još uvek nije predstavio gotov proizvod. Avgusta prošle godine najavljena je podrška za frekvencije 2,3 GHz i 3,5 GHz koja se očekivala tokom 2009. godine. Mesec dana kasnije na izložbi Ceatec, održanoj u Japanu, Intel je prikazao slike predstojećeg skupa čipova Evans Peak sa najavom podrške za sva tri WiMax profila. Ipak, Evans Peak, koji je deo platforme Moorestown zasnovane na procesoru Atom, još nije pušten u prodaju.

Sa druge strane, Intel naglašava da nije bilo kašnjenja kada su u pitanju razvoj i plasiranje novog skupa čipova za bežične mreže. Čipovi Evans Peak, u sklopu platforme Moorestown, očekuju se tek 2010 godine.

|Search:Find More About Intel priprema WiMax na 2,3 GHz i 3,5 GHz|

[ad#ad-post1]