Na sledećoj olimpijadi u Kini učestvovaće samo roboti

Kasno uveče u sredu kineski državni mediji su objavili da će Kina sledećeg juna održati olimpijske igre za robote u borbenim, igračkim i atletskim disciplinama kao i u služenju u kući gde će se takmičiti u čišćenju i medicinskoj nezi.

Organizatori očekuju da će preko sto univerziteta iz dvadesetak zemalja poslati svoje takmičare na prve međunarodne olimpijske igre humanoidnih robota. Učešće je ograničeno samo na robote sa dve ruke i dve noge, navela je agencija Ksinhua. Robotima na točkovima pristup je zabranjen.

Cilj igara koje će se održati u gradu Harbinu na severu Kine je da se robotima pomogne da postanu dovoljno pametni da služe ljudima u kućama, navodi Ksinhua citirajući jednog od organizatora iz tehnološkog instituta u Harbinu.

Ovaj sportski događaj odigraće se skoro dve godine posle izuzetno uspešnih letnjih olimpijskih igara koje su održane prošle godine u Pekingu i predstavljaju izvor velikog ponosa za ovu zemlju. Kineski visoki zvaničnici već duže vreme smatraju da je tehnologija ključni faktor ekonomskog uspeha i odlučni su u nastojanju da njihova zemlja ostvari rekordna dostignuća u oblasti informacionih tehnologija. Kineska vlada je zato finansirala razne istraživačke projekte kako bi stvorila sopstvene tehnologije od računarskih procesora do sledeće generacije standarda za mobilne komunikacije.

Vest o olimpijadi robota stigla je manje od mesec dana pošto je robot upalio vatru na ceremoniji otvaranja desetih nacionalnih igara Kine u olimpijskom sportskom centru u Nanđingu. Zanimljivo je da je nedelju dana kasnije i na otvaranju devedesetih sportskih igara Južne Koreje ceremonijalnu baklju takođe upalio robot.

|Search:Find More About Na sledećoj olimpijadi u Kini učestvovaće samo roboti|

[ad#ad-post1]