Intel najavljuje svoj prvi kućni medicinski uređaj

Intel najavljuje svoj prvi kućni medicinski uređaj

za bolje povezivanje između lekara i pacijenata

 

Intel®-ov zdravstveni vodič je prvi proizvod u seriji projektovanoj da omogući personalizovanije upravljanje zdravstvenom negom i bolestima vezanim za starost

SANTA KLARA, Kalifornija, 10. novembar 2008. – Intel korporacija je danas najavila svoj Intel®-ov zdravstveni vodič (Intel® Health Guide), alatku za upravljanje zdravstvenom negom, namenjenu stručnim zdravstvenim radnicima koji se brinu o pacijentima sa hroničnim bolestima. Zdravstveni vodič obeležava Intelov ulazak u novu kategoriju ličnih zdravstvenih sistema koji idu korak dalje u odnosu na trenutno dostupne jednostavne sisteme za daljinsko praćenje stanja pacijenta.
Intel najavljuje svoj prvi kućni medicinski uređaj

Intel®-ov zdravstveni vodič, koga je američka Uprava za hranu i lekove odobrila za tržišnu distribuciju u julu mesecu, predstavlja sveobuhvatan lični zdravstveni sistem u kome se kombinuje uređaj za pacijenta za korišćenje kod kuće — Intel®-ov zdravstveni vodič PHS6000 — i mrežni interfejs —Intel®-ov paket za upravljanje zdravstvenom negom (Intel® Health Care Management Suite) — koji omogućava lekarima u bolnicima da prate pacijente u njihovim domovima i daljinski upravljaju njihovom zdravstvenom negom.

Zdravstveni vodič je korak napred s obzirom da nudi personalizovaniji i delotvorniji tretman hroničnih bolesti kod kuće“, kaže Luis Berns, potpredsednik i generalni direktor Intelove digitalne zdravstvene grupe. „Intel je potrošio niz godina istražujući potrebe onih koji pružaju zdravstvenu negu i pacijenata, i sada predstavljamo niz proizvoda koji će omogućiti da se nega pruža u domovima pacijenata, van bolnica. Naši proizvodi će pomoći da se uhvatimo u koštac s izazovima oličenim u sve starijoj populaciji i rastućim stopama hroničnih bolesti“.

Intel sarađuje sa liderima u oblasti zdravstvene nege širom sveta kako bi se verifikovale koristi od Zdravstvenog vodiča u tretmanu širokog dijapazona hroničnih bolesti kao i u zdravstvenim i wellness aplikacijama. Pilot studije u Sjedinjenim Američkim Državama se trenutno planiraju zajedno sa zdravstvenim organizacijama poput Aetna-e, Erickson Retirement Communities, Providence Medical Group u Oregonu i SCAN Health Plan. Ciljevi su da se proceni kako se Zdravstveni vodič integriše u različite modele upravljanja zdravstvenom negom u domovima ljudi. Ove prve studije se usredsređuju na mogućnost demonstriranja poboljšanih zdravstvenih ishoda za hronične bolesti poput insuficijencije srca, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i hroničnih bolesti pluća.

Klijenti poput Advanced Warning Systems, Inc. (AWS), koji nude zdravstvene proizvode za rano otkrivanje bolesti i usluge preko interneta, prate korisnike radi otkrivanja akutnih kardiovaskularnih simptoma koji mogu izazvati iznenadnu smrt. AWS će koristiti Intelov zdravstveni vodič da bi se povezao sa ciljnom grupom korisnika, uključujući sportiste koji se više ne bave aktivno sportom i ratne veterane koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), sa najvećom učestalošću kardiovaskularnih bolesti.

Zdravstveni vodič podstiče veće angažovanje pacijenta i delotvornije upravljanje zdravstvenom negom tako što omogućava komunikaciju između pacijenata i stručnog zdravstvenog osoblja, a lekarima u bolnicama obezbeđuje pristup najaktuelnijim podacima. Ovo rešenje nudi interaktivne alatke za personalizovano upravljanje zdravstvenom negom i obuhvata prikupljanje pokazatelja vitalnih funkcija, podsetnike za pacijente, multimedijalni edukativni sadržaj, te povratne informacije i komunikacione alatke kao što su video konferencije i signaliziranje alarmantnih promena. Lekari imaju neprestani pristup podacima tako da mogu bolje upravljati zdravstvenim stanjem svakog pacijenta, a pacijenti mogu imati koriti od prilagođene nege u udobnosti sopstvene dnevne sobe.

Intel radi zajedno sa vodećim organizacijama za zdravstvenu negu radi razvoja jedinstvenih planova za negu pacijenata kao i multimedijalnih edukativnih sadržaja o hroničnim bolestima. Konkretno, Intel sarađuje sa Mejo klinikom (Mayo Clinic) kako bi licencirani edukativni sadržaj sa internet lokacije MayoClinic.com učinio dostupnim klijentima koji koriste Zdravstveni vodič. Pored toga, Intel sarađuje sa organizacijom American Heart Association da bi kreirao planove zasnovane na smernicama ove organizacije za zdravstvenu negu u okviru pilot projekta namenjenog upravljanju tekućim tretmanom pacijenata sa insuficijencijom srca. Namera je da se pomogne stručnom zdravstvenom osoblju da prati pacijente i daljinski upravlja njihovom zdravstvenom negom u skladu sa naučnim smernicama, kao i da se pacijentima obezbedi nesmetan pristup kredibilnom i ciljanom edukativnom materijalu.

Intel je takođe angažovao tim zdravstvenih stručnjaka radi obezbeđivanja niza profesionalnih usluga koje bi omogućile zdravstvenim organizacijama da uspešno integrišu lične zdravstvene sisteme u svoje postojeće programe upravljanja lečenjem bolesti i modele zdravstvene nege.

Pored toga, Intel planira da koristi glavne tehnološke komponente ovog rešenja kako bi pripremio proizvode namenjene novim oblastima poput samostalnog življenja i programa za upravljanje zdravljem i wellness-om kao i radi podrške novim uređajima kao što su mobilni telefoni i drugi mobilni uređaji.

American Medical Alert Corporation (AMAC), nacionalna organizacija koja nudi uređaje za daljinsko praćenje pacijenata i zdravstvene komunikacione usluge korisnicima 24 sata dnevno, biće prvi partner na američkom tržištu za Intelov zdravstveni vodič. Dodavši Intelov zdravstveni vodič svojoj ponudi, AMAC će biti u boljoj poziciji da pruži svojim klijentima najbolje u oblasti tehnologija upravljanja zdravstvenom negom. Zdravstveni vodič je projektovan za upotrebu od strane stručnog zdravstvenog osoblja radi upravljanja negom pacijenata kod kuće, i trenutno nije dostupan u prodaji običnim korisnicima.

 Intel najavljuje svoj prvi kućni medicinski uređaj

Za dodatne informacije

Za dodatne informacije o kupovini ovog proizvoda, posetite: www.intel.com/healthcare/ps/healthguide/wtb.htm.

Za dodatne informacije o Intelovom zdravstvenom vodiču, posetite: www.intel.com/healthcare/telehealth. Da biste saznali više o Intelu u zdravstvenoj zaštiti, posetite: www.intel.com/healthcare.

 

O Intelu

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u inovacijama u svetu silicijuma, razvija tehnologije, proizvode i inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intelu su dostupne na sledećim adresama: www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

 

 

Intel je zaštitni znak Intel korporacije ili njenih podružnica u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama.

* Ostala imena i brendovi se mogu navoditi kao vlasništvo drugih lica.

 

Izvor: Mmd Public Relations / Intel PR CEE