Intel čitač transformiše štampani tekst u izgovorene reči

SANTA KLARA, Kalifornija, 12. novembar 2009. godine – Kompanija Intel Corporation danas je predstavila Intel čitač (Intel Reader), mobilni digitalni uređaj dizajniran da pomogne osobama koje imaju problema sa čitanjem. Uređaj Intel čitač može da pruži pomoć za 55 miliona ljudi u SAD-u koji pate od disleksije, imaju problem sa vidom ili su slepi.

Uređaj Intel čitač, veličine knjige, konvertuje štampani tekst u digitalni tekst, a zatim ga čita naglas korisniku. Njegov jedinstveni dizajn kombinuje kameru visoke rezolucije a pokreće ga Intel Atom procesor, omogućavajući korisnicima da preslušaju štampani tekst. Za distribuciju uređaja Intel čitač u SAD-u biće zadužene kompanije CTL, Don Johnston Incorporated, GTSI, Howard Technology Solutions i HumanWare.

Intel čitač korišćen u kombinaciji sa uređajem Intel Portable Capture Station, omogućava da velike količine teksta, poput poglavlja ili cele knjige, mogu biti memorisane i kasnije pročitane. Međunarodna Asocijacija odobrila je korišćenje uređaja Intel čitač i smatra da taj uređaj predstavlja važno otkriće u ovoj oblasti. Takođe, kompanija Intel sarađuje sa udruženjima Association of Assistive Technology Act Programs, Council for Exceptional Children, Lighthouse International, the National Center for Learning Disabilities i the National Federation of the Blind kako bi izašla u susret potrebama osoba koje imaju problema sa čitanjem.

„Grupa Intel Digital Health radi na pronalaženju inovativnih tehnologija i rešenja kako bi bio poboljšan kvalitet života,” izjavio je Louis Burns, potpredsednik i generalni direktor Digital Health grupe unutar kompanije Intel. „Ponosni smo što smo u prilici da predstavimo Intel čitač kao alat namenjen osobama koji imaju problema sa čitanjem i koji im može olakšati pristup informacijama koje mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo poput čitanja oglasa za posao ili menija u restoranu.”

Originalni koncept uređaja Intel čitač osmislio je Ben Fos, istraživač u kompaniji Intel koji pati od simptoma disleksije.

„Kao neko ko je deo zajednice disleksičara, oduševljen sam što sam u mogućnosti da pomognem ljudima koji, kao i ja, nemaju lak pristup štampanoj reči,” izjavio je Fos.

Za više informacija o uređaju Intel čitač i prodajnim mestima, posetite adresu www.reader.intel.com. Za dodatne materijale, uključujući fotografije i video materijal, posetite http://www.intel.com/pressroom/kits/healthcare/reader/. Ukoliko želite da saznate više o naporima koje kompanija Intel čini u oblasti zdravstva, posetite www.intel.com/healthcare

|Search:Find More About Intel čitač transformiše štampani tekst u izgovorene reči|

[ad#ad-post1]

tnews