SAGA – Cisco Expo 2008

Prezentacija Connected Life, the Linksys/Cisco Vision je dala opis vizije Cisco-a i Linksys-a za „Buducnosti Povezane Kuće“ i što znači i za same korisnike ukoliko oni koriste Linksys/Cisco opremu. Prezentacija je opisala trenutna rešenja koji postoje i dala uvid u ono što može da se očekuje u budućnosti za jednu kucu. Fokus je bio postavljen na to kako umrežavanje pomaže da se život pojednostavi, i kako tehnologije i proizvode koje Linksys/Cisco nude, ovo omogućuju.

Drugog dana izlaganja, Saga je imala prezentaciju na temu „Prva pametna zgrada na Balkanu“. Nakon nje, bilo je jasno da u Srbiji postoji zgrada u kojoj stvari reaguju na komandu stanara. Zidovi koji govore, greju ili hlade, reprodukuju našu omiljenu muziku proučavajući naše navike i naše sklonosti. Svetlo koje sâmo prilagođava osvetljenje, prozori koji se sami otvaraju ili zatvaraju u zavisnosti od spoljašnjih prilika. Liftovi koji prepoznaju naša lica ili govor i vode nas tačno do željenog odredišta. Podešavanje parametara u stanu koje je moguće izvesti i udaljeno putem SMS-a, emaila ili telefonskim pozivom. Cisco IP telefoni u svim prostorijama, Cisco bežični IP telefoni koji se mogu koristiti u okviru celog objekata, govorna pošta za sve korisnike, Video IP interfoni na kontrolnim tačkama. IP televizija integrisana sa sistemom video nadzora prilagođena korisničkim potrebama. Veliki panel u boji osetljiv na dodir sa ucrtanom skicom kontrolisanog objekta, kao centralni komandni sistem. Bežični daljinski upravljač za svakog korisnika kojim se udaljeno mogu podesiti svi parametri vezani za definisani prostor i sa kojim se mogu integrisati svi elektronski uređaji, samo su neki od servisa koje nudi pametna zgrada. Vođeni principima Cisco Intelligent Information Network (IIN) dizajna, koristeći VRF lite (Virtual Routing and Forwarding) tehnologiju, primenom IPS/IDS firewall servisa kreirana je moderna, totalno redundantna i skalabilna mrežna infrastruktura koja predstavlja poslednju reč tehnologije.
U skladu sa ovogodišnjem temom “Innovate, Experience, Network”, obećano je puno mogućnosti za razmenu iskustava i ideja, kako sa učesnicima konferencije, tako i sa ljudima iz kompanije Cisco. Tempo globalizacije zahteva sve više inovacija na području digitalnih tehnologija, a brz razvoj tehnologije donosi veću dinamiku promena. U svetu punom informacija, vizualizacija predstavlja ključno oruđe pomoću kojeg ih primamo i obrađujemo. Sprega između informacije i njene vizuelne prezentacije je bitna za uspešno poslovanje i saradnju zaposlenih sa korisnicima, partnerima i drugim zaposlenima. Količina video sadržaja na internetu povećava se eksponencijalnom brzinom. U 2007. godini se gledanost video materijala na internetu povećala za 60 odsto u odnosu na 2006. Samo sajt Youtube ima veću količinu informacija nego što ih je imala cela Mreža 2002. Procena je da će 2012. 90% sadržaja biti video materijal. Zbog svega toga, ove godine je na Cisco Expo konferenciji najviše pažnje posvećeno videu kao ključnom elementu savremene komunikacije i kao bitnom odrednicom strategije.

alt

Za više informacija posetite sajt www.saga.rs
Z. D.