Cisco stavlja veliki ulog na saradnju

U ponedelajk uveče, u San Francisku, dan pre nego što je u Beogradu počelo održavanje skupa Cisco Expo, rukovodioci kompanije Cisco Systems organizovali su skup na kome su predstavili čak 61 novi proizvod koji će zaposlenima u preduzećima olakšati da komuniciraju između sebe i sa svojim partnerima i posebno istakli značaj saradnje.

Predsedavajući upravnog odbora i izvršni direktor kompanije, Džon Čejmbers, nastavlja svoju mantru iz prethodnih nekoliko godina da je ključ uspeha preduzeća i ekonomske produktivnosti omogućiti ljudima da rade zajedno i lako dele informacije. Cisco je tog ponedeljka predstavio nekoliko novih alatki upravo te namene, a većinu će isporučiti u narednih nekoliko meseci.

„Ovo danas nije najava proizvoda ili tehnologije. Ovo je arhitekturalna najava koja omogućava promene u poslovanju ili vladinoj strategiji mnogo većom brzinom“, rekao je Čejmbers partnerima, analitičarima i medijima na ovom samitu o saradnji (Cisco Collaboration Summit).

Važnost velikog broja najavljenih noviteta posebno je podvukao time što ih je povezao s onim što je nazvao „nadolazećim oporavkom svetske ekonomije“.

„Šta bismo trebali da radimo u vreme kad ljudi ponovo počinju da podižu glave govoreći kako osećaju da se ekonomija ponovo pokreće? Ne samo da noga ne bi trebalo da nam bude na kočnici, već treba da pritiska gas do daske, i mi bismo trebali da idemo brže i agresivnije nego što smo to ikad činili u istoriji naše kompanije“, rekao je Čejmbers.

Presudni cilj kompanije je da doda vrednost svojoj ponudi infrastrukturnih proizvoda – koja se danas proteže daleko izvan skretnica i usmerivača koji su izgradili kompaniju – tako da ne postanu generički proizvodi koji će se teško prodavati po visokoj ceni, smatra vodeći Gartnerov analitičar za Cisco, Ken Dalejni. „Ukoliko mreži ne obezbede veću vrednost, postaju otvoreni za napade proizvođača koji ono što imaju žele da prodaju po umerenim cenama. Ako samo želite da tačku A povežete s tačkom B, bili biste ludi da sav novac trošite na Cisco.“

Obraćajući se novinarima Čejmbers je poslao sličnu poruku pomenuvši najvećeg kineskog proizvođača mrežne opreme. Ciscov najveći takmac u oblasti saradnje je Microsoft, a u pogledu uređaja Apple, rekao je on, ali u širem kontekstu „to je Huawei, Huawei i Huawei“. Kineski proizvođač žične i bežične infrastrukture iskoristio je svoju cenovnu prednost da uđe na tržišta zemalja u razvoju, ali nije imao toliko uspeha u bogatijim zemljama. Čejmbers je pored toga rekao da Huawei ima lakši pristup finansijama u odnosu na svoje konkurente zahvaljujući kineskoj vladi koja je jednim delom njegov vlasnik.

Čini se da Cisco direktno udara na Microsoft s jednim od svojih najvećih novih proizvoda predstavljenih u ponedeljak, uslugom e-pošte WebEx Mail. WebEx Mail će zaposlenima u kompanijama omogućiti da svoju e-poštu koriste kroz vebovski interfejs ili pomoću klijenta Microsoft Outlook. Ova usluga zasnovana na tehnologiji dobijenoj kupovinom kompanije PostPath, sledi put postepenog prelaska na pružanje usluga koji je započet sistemom za virtuelne sastanke WebEx.

WebEx Mail je altarnativa Exchange serverima čiji su vlasnici i korisnici sama preduzeća, smatra Gartnerov analitičar Dalejni. WebEx Mail cilja i na Googleov sistem Gmail kao i na usluge e-pošte koje će kako se očekuje ponuditi i Microsoft. Međutim, za većinu kompanija e-pošta radi i ne treba joj nikakva popravka, kaže Dalejni. „Većina naših klijenata najviše se plaši promene.“

Kod mnogih proizvoda koji su u ponedeljak predstavljeni i demonstrirani, Cisco je posebno isticao mogućnost da se pristupi sadržaju i komunikacijama na mnogim platformama. Direktor za demonstracije proizvoda Džim Grab primio je istu govornu poštu na telefonima BlackBerry, iPhone i Cisco Deskphone, i softverskim klijentima Cisco WebEx Connect, Microsoft Office Communicator i drugim. Pored toga prebacio je videokonferencijsku sednicu sa Ciscovog sistema visoke rezolucije Telepresence na WebEx i Cisco Deskphone.

Drugi ključni trend čiji bi predvodnik Cisco želeo da bude jesu društvene mreže u kompanijama. Čejmbers je pokazao platformu za saradnju u preduzećima (Enterprise Collaboration Platform), koja zaposlenima omogućava da naprave profilske strane koje će druge ažurno obaveštavati o njihovim aktivnostima i oblastima njihove stručnosti. Platforma je projektovana da korisnicima pomogne da formiraju grupe i nađu pravu osobu kojoj će se obratiti za dati problem.

Enterprise Collaboration Platform koristi tehnologiju koju Cisco naziva Pulse i koja može da analizira podatke kao što su e-pošta, tekstualne poruke, dokumenti i video transkripti i traži reči koje organizacija smatra važnim. Zaposleni mogu jedni drugima da ocenjuju stručnost u pojedinim oblastima kako bi lakše našli odgovarajućeg stručnjaka. Pulse može da se koristi i da pokaže na kojim je sve važnim problemima svaki zaposleni radio i omogućava korisnicima da pretražuju sve vrste sadržaja po temama. Preduzeće može da ga uključi za sve zaposlene ili da im ponudi da ga uključe sami, ako hoće.

Cisco veruje da će društvene mreže postati glavni način na koji će zaposleni nalaziti jedni druge i formirati grupe. Međutim, Čejmbers je novinarima rekao da taj ugao gledanja ne koristi kad viziju kompanije prodaje direktorima preduzeća. Umesto toga njima nudi način da se suoče s rastućom konkurencijom s troškovima koji su već sasečeni do kosti. Saradnja je najbolji način da se brzo izmisle novi proizvodi i uđe na nova tržišta, a sa zapošljavanjem mlađih radnika društvene mreže sve više postaju najbolji način da se ona pospeši, smatra on.

|Search:Find More About Cisco stavlja veliki ulog na saradnju|

[ad#ad-post1]

tnews