Fujitsuov najnoviji telefon deli se na dva dela

Fujitsu otvara novo polje na tržištu mobilnih telefona jer će uskoro ponuditi aparat koji se može rastaviti na dva dela.

Telefon F-04B pokazan ove nedelje pripada novoj seriji koja se priprema za japanskog operatera mobilne telefonije, kompaniju NTT DoCoMo i u japanskim prodavnicama će se pojaviti u martu ili aprilu sledeće godine. Na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi telefon s tastaturom na izvlačenje. Razlika je u tome što se ceo donji deo može otkačiti od gornjeg.

Gornja polovina ima 3,4-inčni taktilni ekran i većinu elektronike potrebne za rad telefona. Radio modul i antena su takođe u tom delu. Donja polovina sadrži QWERTY tastaturu i numeričku tastaturu koja se izvlači. Obe polovine ostaju u vezi jer koriste Bluetooth i mogu se razmaknuti i do deset metara.

Gornja polovina sama za sebe je potpuno funkcionalan mobilni telefon zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir, tako da korisnici kad im zatreba nešto lakši aparat mogu donji deo da ostave kod kuće.

Međutim, kad su oba dela zajedno pojavljuju se neki novi načini korišćenja.

Obe polovine imaju mikrofon i zvučnik tako da se svaka može koristiti za prijem poziva. Gornja sadrži zvono i vibrator a donja svetlosni indikator tako da svaka može da signalizira dolazni poziv.

Ovo dobro dođe ljudima koji zbog zdravstvenih problema ne smeju da drže telefon blizu glave – gornja polovina (koja zrači) može se držati u torbi a pozivanje i primanje poziva obavljaju se s donjom na isti način kao što se to radi s Bluetooth slušalicama.

Pozivanje je moguće sa svake polovine mada donja nema ekran koji bi pokazivao da je unet ispravan broj.

Ukoliko se donja polovina koristi za pozivanje i prijem poziva, gornja se može iskoristiti za proveru e-pošte ili za fotografisanje.

Detaljna specifikacija još nije objavljena ali NTT DoCoMo kaže da je telefon težak 173 grama a dimenzije su mu 11,4 x 5,1 x 20,4 cm. Na čekanju u WCDMA mreži može da izdrži 600 sati a u GSM mreži 400, a u razgovoru baterija traje 300 odnosno 330 minuta, redom.

Rezolucija ekrana je 480 x 960 piksela a interfejs je dvojezički (japanski i engleski). U aparat su ugrađeni beskontaktna pametna kartica Felica i kamera s impresivnom rezolucijom od 12,2 megapiskela. Telefon ima ugrađen GPS i podržava brzi paketni prijem podataka (High-speed Downlink Packet Access, HSDPA).

Fujitsu planira da uz telefon ponudi i opcioni projektor koji bi se utaknuo s donje strane umesto tastature.

Prodaja Fujitsuovog telefona F-04B izvan Japana za sada nije u planu.

|Search:Find More About Fujitsuov najnoviji telefon deli se na dva dela|

[ad#ad-post1]

tnews