Razvoj superkompjutera za laboratoriju oružja

Američka nacionalna laboratorija Lorens Livermor (Lawrence Livermore National Laboratory, LLNL) objavila je 18. novembra da će šest kompanija iz silicijumske doline ući u poslovni tim koji će joj pomoći da razvije novu vrstu superkompjutera duplo bržeg od njenog trenutno najbržeg superkomjutera.

Kompanije Intel, Sun Microsystems, Cisco Systems, LSI, Mellanox Technologies i Super Micro Computer radiće na projektu Hiperion (Hyperion) čiji je cilj da se ispita isplativost izgradnje superkompjutera koji će biti kadar da računa brzinom jednog petaflopsa (hiljadu biliona operacija u sekundi). To bi bilo dvaput brže od najbržeg kojim laboratorija trenutno raspolaže – IBM-ovog superkompjutera Plavi gen L (Blue Gene/L).

Iako navedene kompanije neće i izgraditi taj superkompjuter, one će proučiti tehnologije koje će omogućiti da se oko 2011. napravi jedan primerak.

Rukovodioci laboratorije žele da novim superkompjuterom simuliraju eksplozione mogućnosti nacionalnog nuklearnog arsenala, da ih ne bi ispitivali detoniranjem. Premda postojeći kompjuteri ove laboratorije već izvode ovakve simulacije, kompjuter čija bi brzina bila jedan petaflops omogućio bi naučnicima da dobiju još detaljnije podatke za proučavanje.

Superkompjuteri koji rade brzinom jednog petaflopsa i više već su instalirani u nacionalnim laboratorijama američkog ministarstva energetike (U.S. Energy Department) Los Alamos u Nju Meksiku i Ouk ridž (Oak Ridge) u Tenesiju.

U novembru je superkompjuter laboratorije u Los Alamosu (plaćen 133 miliona dolara) – poznat pod imenom Ptica Trkačica (Roadrunner) – proglašen najbržim na svetu zahvaljujući dostignutoj brzini od 1,059 petaflopsa. Napravio ga je IBM koristeći procesore kalifornijske kompanije Advanced Micro Devices.

Rukovodioci laboratorije Lorens Livermor nadaju se da će superkompjuter koji žele da razviju biti jeftiniji i jednostavniji za korišćenje od postojećih mašina.

Na projektu Hiperion pored navedenih kompanija radiće još i Dell, QLogic, RedHat i Direct Data Network. S druge strane Intel takođe pomaže i Nasi da razvije superkompjuter brzine jednog peatflopsa.

tnews