Adobe otvorio konkurs za Adobe Design Achievement 2009 nagrade

SAN JOSE, Calif. – 25. novembar 2008. – Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE) jučer je raspisao konkurs za devetu po redu godišnju nagradu Adobe Design Achievement Awards (ADAA). Konkurs je namenjen najboljim radovima studenata grafičkog dizajna, fotografije, ilustracije, animacije, digitalnih snimatelja i programera s priznatih visokoškolskih ustanova širom sveta.

Ceremonija dodele nagrada održaće se za vreme Icogarda-inog svetskog kongresa dizajna u Kini u oktobru 2009. godine. Na kongresu, koji će da se održi u kineskom Nacionalnom konvencionom centru lociranom u centru pekinškog Olypic Green-a okupiće se 2500 delegata iz sveta.

“Adobe je oduvek ispočetka inspirisan izvrsnom kreativnošću prijavljenih radova za Adobe Design Achievement Awards. Partnerstvo s Icograda-om omogućiće nam predstavljanje sjajnih talenata na globalnoj pozornici, te će nam takođe dati uvid u svetlu budućnost interaktivnog dizajna.” istakla je ovom prilikom said Ann Lewnes, starija potpredsednica korporativnog marketinga u Adobeu.

“Dizajneri zaposleni u komunikacijskoj industriji imaju značajnu ulogu u kreiranju poruka koje utiču na socijalne ali i komercijalne percepcije. Ponosni smo na partnerstvo s Adobeom u organizaciji prestižne ceremonije dodele Adobe Design Achievement nagrada koja prepoznaje inovacije u dizajnu i podstiče intenzivni napredak u području grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.“ – rekao je prfesor Don Ryun Chang, predsednik Icogarda-e.

Kako je potražnja za talentovanim dizajnerima i programerima u konstantnom porastu, Adobe Design Achievement Awards dodeljuju se studentima za radove u tri kategorije: Interaktivni mediji, pokretni mediji i tradicionalni mediji.

• Kategorija Interaktivni mediji uključuje: Browser-Based Design, Non-Browser Based Design, Application Development, Installation Design i Mobile Design.
• Kategorija pokretnih medija uključuje: Animation, Live Action i Motion Graphics.
• Kategorija tradicionalnih medija uključuje: Illustration, Packaging, Photography, i Print Communications.

Konkurs je otvoren za studente iz 40 zemalja među kojima je i Srbija, a studenti svoje radove mogu da prijave na web stranici Adobe Design Achievement Awards preko koje se takođe može i da pristupi interaktivnoj web stranici ADAA Live!, koja omogućava da se projekt prijavi u realnom vremenu.

“Bila mi je velika čast biti finalist u kategoriji animacija Adobe Design Achievement Awards u 2007,” rekao je Johnny Kelley, koji je nedavno završio dvogodišnji poslediplomske studije iz animacije na The Royal College of Art i dodao: – “Postignuće u ovom takmičenju sigurno će da mi i dalje koristi u profesionalnom razvoju, jer nameravam da ostvarim dugotrajnu i uspešnu karijeru stvarajući zanimljive animacije i pri tom koristeći Adobeova rešenja.”

Ovogodišnje prijavljene radove ocenjivaće nezavisan žiri sastavljen od svetskih stručnjaka, a čine ga: Leimei Julia Chui (Japan), direktor globalnih komunikacija u Centru za internacionalni dizajn NAGOYA (IdcN); Louis Gagnon (Kanada), suosnivač Paprika Communications; Cristina Chiappini (Italija), osnivač i vlasnik konsultantske firme iz Rima; Garth Walker (Južna Afrika), osnivač Orange Juice Design, kreativne agencije čiji su klijenti neke od najpoznatijih korporacija Južne Afrike; Tarek Atrissi (Holandija), vlasnik dizajnerskog studija i profesor na studiju Art, Media and Technology na Utrecht School of the Arts u Holandiji; Kyle Kim (Korea), profesor na School of Design, Hongik University i suosnivač dizajnerske firme UM & Partners; i Lance Wyman (SAD) vlasnik dizajnerskog biroa iz New Yorka.

Rok za predaju radova je 5. jun 2009 godine, a radovi se predaju online.
Primljeni radovi će se ocenjivati digitalno tokom juna Za finalnu fazu ocenjivanja, polufinalisti će biti zamoljeni da predaju svoje radove u originalnom obliku tj. u obliku medija za koji su namenjen. Finalisti će biti pozvani na svečanu dodelu nagrada u Pekingu i na Icograda World Design Congress, a na ceremoniji će im biti dodeljene nagrade u softverskim paketima ili novcu.

Za više informacija o 2009 Adobe Design Achievement Awards, posetite www.ADAAentry.com

O Adobe Systems Incorporated

Adobe menja način na koji ljudi stvaraju i razmenjuju ideje i informacije – bilo kada, bilo gde i kroz bilo koji medij. Za više informacija posetite www.adobe.com

About Icograda

Icograda (International Council of Graphic Design Associations) je međunarodno telo za profesionalni dizajn u komunikacijskoj industriji. Osnovano je 1963. godine sa zadatkom da promoviše ključnu ulogu dizajnera u društvu i trgovini. Za više informacija posetite www.icograda.org