Nintendo u Japanu isporučio više od 7.000.000 primeraka konzole Wii

Kompanija Nintendo je pred drugu godišnjicu pojavljivanja konzole Wii saopštila da je dosada na japanskom tržištu prodala 7.024.239 primeraka te konzole.

Konzola Wii se u Japanu pojavila 2. decembra 2006. godine, nakon što su njeni konkurenti, konzole PlayStation 3 i Xbox 360, već uveliko bile na tržištu (PS3 od novembra 2006, a Xbox 360 od 2005.).

Mnogi analitičari su se u vreme pojavljivanja konzole Wii pitali da li će ona zbog nedostatka grafike visoke definicije uspeti da nadmaši svoje konkurente. Nintendo je u razvoju svoje konzole odabrao drugačiju taktiku od svojih konkurenata, kompanija Sony i Micorosoft, koje su u reklamnim kampanjama isticale prednosti svojih uređaja u pogledu grafičkih mogućnosti i snage njihovih procesora. Nintendo je, pak, reklamirao konzolu Wii kao uređaj za zabavu kompletne porodice, a centralno mesto u toj strategiji je dobio bežični kontroler Wii-mote, koji je izgledom sličan običnom daljinskom upravljaču TV prijemnika.

Kontroler Wii-mote ima senzore za detekciju pokreta, tako da čak i korisnici koji prvi put koriste konzolu mogu uz njegovu pomoć izvoditi različite pokrete prilikom igranja igara. Primera radi, u igri pod naslovom Wii Sports, koja se dobija u paketu zajedno sa konzolom, nema komplikovanih kombinacija koje zahtevaju pritiskanje više dugmadi za upravljanje. Za igranje tenisa, potrebno je samo da se kontoler drži u ruci i da se s njim zamahuje kao sa pravim reketom. Za učestvovanje u boks-meču treba simulirati udarce boksera, a za igranje u virtuelnoj kuglani, oponašati pokrete kuglaša držeći kontroler Wii-mote u ruci.

Konzola Wii se može bežičnim putem povezati sa Internetom, odnosno sa mrežnom uslugom Wii Channel, kako bi se automatski preuzele najnovije vesti ili informacije o vremenu. Koristeći uslugu Wii Channel, odnosno mrežnu prodavnicu, mogu se preuzeti i nove verzija igara, a posebno zanimljiva opcija je ostavljanje poruka drugim članovima porodice u vidu \”lepljivih papirića\”.

Nintendova konzola za igranje DS se takođe dobro prodaje u Japanu. Kompanija je objavila da je do sredine novembra prodala na tom tržištu 24 miliona primeraka konzole DS. Poslednjih nedelja se pojavila i stilizovana verzija konzole pod nazivom DS-i, što je dodatno poboljšalo prodaju ostalih konzola.

Što se tiče softvera, igre za neku od Nintendovih konzola predvode rang-listu najprodavanijih igara. Primera radi, za samo nekoliko dana prodato je više stotina hiljada primeraka igara “Animal Crossing” i “Chrono Tiger”, koje se nalaze na prva dva mesta rang-liste.