IBM i Uprava carine nastavljaju saradnju

U sredu 26. novembra 2008. godine Upravu carina Republike Srbije posetili su Kameron Manter, ambasador SAD u Srbiji, i predstavnici kompanije International Business Machines d.o.o (IBM). Povod posete je proširivanje i nastavak dugogodišnje uspešne saradnje Uprave carina i IBM-a.

Predrag Petronijević, direktor Uprave carina Republike Srbije, zahvalio se Vladi SAD na brojnim donacijama za nabavku opreme i organizovanje obuka, seminara i treninga za zaposlene, što je doprinelo bržim reformama i modernizaciji informacionog sistema Carine. Posebno je naglasio da izuzetno konstruktivna i uspešna saradnja Uprave carina Srbije i IBM-a traje dugi niz godina, od samog osnivanja Računskog centra Savezne Uprave carina SFRJ 1972. godine (kada je nabavljen prvi centralni računar System 370) do danas.

Ambasador Manter je izrazio zadovoljstvo što brojne vodeće američke informatičke kompanije posluju na tržištu Srbije i predvode strane investicije u Srbiji. Naročito je podvukao važnost otvaranja novih radnih mesta koje Srbiji donose kompanije poput IBM-a. IBM pored toga radi preko svoje mreže od 50 lokalnih partnera koji su usredsređeni na ovdašnje potrebe i razvoj kapaciteta i stručnosti. „Američke IT kompanije mogu igrati ključnu ulogu u povećavanju konkurentnosti ekonomije Srbije kroz efektnu upotrebu informacionih tehnologija“, zaključio je ambasador Manter. „Saradnja Uprave carina i IBM-a je odličan primer. Carinski pregled u Srbiji većim delom je zasnovan na infrastrukturi koju je napravio IBM, a opremu koristi preko 2500 službenika carine za više od 100.000 carinskih pregleda dnevno.“

Miloš Đurković, generalni direktor IBM-a, rekao je da će se ta kompanija još više truditi da podstakne razvoj informatičkog tržišta u Srbiji i u regionu. Posebno mu je drago što se državne institucije u Srbiji takođe menjaju i unapređuju i smatra da je Uprava carina jedan od najboljih primera implementacije IBM-ovih rešenja, gde se u praksi vidi kako jedan ozbiljan sistem funkcioniše na hardveru i softveru ove kompanije.

tnews