IBM predviđa govorni veb, solarne mobilne telefone, kraj zaboravljanju…

IBM je u svojoj trećoj prognozi „Sledećih pet u pet“, objavljenoj ove nedelje, kao inovacije koje će promeniti naše živote u narednih pet godina predvideo pričanje s Webom, solarnu tehnologiju ugrađenu u prozore i mobilne telefone, kraj zaboravljanja, digitalne pomoćnike za kupovine i „kristalne kugle“ koje predviđaju naše zdravlje.

„Sledećih pet u pet je predviđanje zasnovano na tržišnim i društvenim tendencijama za koje se očekuje da će promeniti naše živote i na novim tehnologijama iz IBM-ovih laboratorija širom sveta koje će te inovacije učiniti mogućim“, navedeno je u IBM-ovoj prognozi koju kompanija objavljuje jednom godišnje. Evo kakve su prognoze objavljene ove nedelje:

1. Solarna tehnologija će biti ugrađena u trotoare, prilazne staze, fasade, krovove i prozore. Nove tankoslojne solarne ćelije imaće prihvatljivu cenu i biće neverovatno tanke, što će omogućiti da se primenjuju bilo gde.

„Do sada su materijali i procesi za proizvodnju solarnih ćelija bili preskupi za šire korišćenje“, navodi IBM. „Ove nove tankoslojne solarne ćelije moći će da se \\\’štampaju\\\’ i raspoređuju po savitljivim podlogama pogodnim ne samo za pokrivanje krovova već i zidova zgrada, prozora mobilnih telefona, prenosivih računara, automobila pa čak i odeće.“

2. Imaćete na raspolaganju kristalnu kuglu za vaše zdravlje – naravno, ne pravu kristalnu kuglu, već sofisticiranu analizu vaše DNK u kojoj ćete dobiti spisak zdravstvenih rizika s kojima ćete se suočavati tokom života i savete kakve korake treba da preduzmete da biste ih sprečili. DNA analize će koštati manje od 200 dolara, kaže IBM, što će ih mnogima učiniti dostupnim. Pored predviđanja zdravstvenih rizika IBM smatra da će nam ova tehnologija pokazati i u čemu neće biti rizika, što će nekima možda omogućiti da bez griže savesti uživaju u čipsu ili prženim krompirićima. Pored ličnih zdravstvenih profila DNK mapa će farmaceutskim kompanijama pomoći da projektuju nove, efikasnije lekove.

„Od kako su naučnici otkrili kako mogu da pročitaju kompletan ljudski genom, otvorili su nova vrata što pomažu da se otključaju tajne sadržane u našim genima koje će omogućiti predviđanje zdravstvenih pretnji i uslova čijim smo uticajima podložni“, saopštava IBM.

3. „Vi ćete govoriti vebu . . . a veb će vam odgovarati.“ Uskoro ćete krstariti Internetom koristeći samo svoj glas, dostignuće koje će veb učiniti pristupačnijim širom sveta, naročito onima koji ne znaju da čitaju ili pišu.

„U krajevima poput onih u Indiji, gde se daleko više oslanjaju na izgovorenu nego na pisanu reč u obrazovanju, upravi i kulturi, i gde mobilni telefon nadmašuje PC, \\\’govoriti\\\’ vebu je skok kojim se preskaču svi drugi interfejsi“, navodi IBM. „Zamislite da slično telefoniranju možete da odgovarate na poruke e-pošte i trenutne poruke – bez kucanja. Moći ćete verbalno da prebirate po vebu kako biste našli ono što tražite, a povratna informacija će vam biti pročitana glasom – kao da ste razgovarali s vebom.“

4. Digitalna tehnologija će unaprediti i naš doživljaj kupovanja, pomoću \”digitalnih pomoćnika za kupovanje\” u kabinama za presvlačenje, ekrana osetljivih na dodir i kioska osetljivih na glas koji vam svi zajedno pomažu da izaberete odeću koja se najbolje slaže s onom koju ste već izabrali. Prodavci će automatski dobijati poruke da vam donesu odeću koju ste tražili. Zahvaljujući mobilnoj tehnologiji koji se brzo razvija, kupci će moći da pročitaju i kako su drugi potrošači ocenili dati proizvod, skinu s Interneta kupone za popust, slikaju se i pošalju slike prijateljima i porodici a zatim odmah dobiju i njihovo mišljenje.

5. „Zaboravljanje će postati tek daleko sećanje“, kaže IBM u poslednjoj prognozi. Ubuduće ćemo se lakše setiti sitnica koje smo zaboravili, jer će se svakodnevni detalji snimati, analizirati i „dostavljati u pravom trenutku i na pravom mestu prenosivim i stacionarnim pametnim aparatima.“ IBM predviđa da će mikrofoni i video kamere snimati svakodnevne aktivnosti i razgovore, s članovima porodice ili lekarom, svejedno. Pametni GPS telefon će nas podsetiti, na primer, da kupimo namirnice ili lekove kad prolazimo pored samousluge ili apoteke.

IBM ne pominje zakone koji u pojedinim zemljama zabranjuju snimanje razgovora bez saglasnosti obe strane, tako da ostaje da se vidi kako će s tim izaći na kraj.