Nvidia ponovo zainteresovana za tržište ultraprenosivih računara

Predstavnici kompanije NVidia su početkom ove nedelje izjavili da je kompanija obnovila svoje interesovanje za tržište ultraprenosivih računara, ali će sačekati da ono „sazri“ pre nego što se uključi u tržišnu utakmicu.

Ranije ove godine, Nvidia je sklopila ugovor sa kompanijom Via Technologies na osnovu koga bi trebala da počne sa proizvodnjom grafičkih čipova koji bi radili uz procesore Nano, koje kompanija Via proizvodi. Ti procesori su namenski dizajnirani za prenosive i ultraprenosive računare.

Tržište ultraprenosivih računara raste, i moglo bi se podeliti na kategorije kao što su pametni telefoni i multimedijalni prenosivi računari koji mogu „baratati“ grafičkim sadržajem efikasno, izjavili su predstavnici Nvidije na godišnjoj tehnološkoj konferenciji Credit Suisse koja se održava u Skotsdejlu, u Arizoni.

Većina današnjih ultraprenosivih računara zasnovana je na Intelovom procesoru Atom i nije sposobna da na zadovoljavajući način pokrene video igre ili multimedijalni sadržaj, smatraju Nvidijini stručnjaci. Kompanija će stoga nastupiti na tržištu ultraprenosivih računara tako što će najveću pažnju posvetiti integrisanoj grafici koja za razliku od ostalih računara nudi bolje mogućnosti.

Kompanija Nvidia već ima u svojoj ponudi integrisane grafičke čipove namenjene prenosivim računarima, a sledeće godine će početi sa prodajom procesora Tegra koji spada u kategoriju takozvanih sistema-na-čipu (system-on-chip, SOC). Tegra se sastoji se od procesorskog jezgra Atom, grafičkog koprocesora Geforce i ostalih potrebnih periferija da bi se napravio ultraprensivi računar, uključujući i dekoder video materijala visoke definicije.