Prethodna probna verzija Windowsa 7 stiže u januaru

Kompanija Microsoft je saopštila da će se prva prethodna beta verzija novog operativnog sistema Windows 7, naslednika Windows Viste, pojaviti u januaru naredne godine.

Prethodna beta verzija Windowsa 7 će, kao što je to običaj u Microsoftu, biti predstavljena na manifestaciji namenjenoj IT profesionalcima. Ovog puta radi se o skupu Developers Conference koji će biti održan 14. januara.

Windows 7 je prvi put predstavljen javnosti na skupu Professional Developers Conference (PDC) koji je od 27. do 30 oktobra održan u Los Anđelesu. Prisutni su tom prilikom mogli da saznaju da će nova verzija Microsoftovog operativnog sistema biti usredsređena na povećanje energetske efikasnosti, poboljšanje komunikacije, razvoj novog grafičkog i korisničkog okruženja itd.

Predstavnnici Microsofta još uvek nisu zvanično objavili datum pojavljivanja Windowsa 7, iako se u nekim glasinama iz kompanije navodi da bi se to moglo desiti u januaru 2010. godine. Zasada, predstavnici kompanije se ograničavaju na objavljivanje oskudnih informacija o novom operativnom sistemu. Primera radi, Majk Neš, potpredsednik Microsoftovog odeljenja za operativne sisteme, je nedavno pojasnio zbog čega će nova verzija Windowsa do daljnjeg zadržati radno ime Windows 7.

Neš je Microsoftovu nameru objasnio željom da se \”stvari pojednostave\”, mada u toj odluci ima i poprilično simbolike. Pre svega, radi se o sedmoj verziji Windowsa, od njegovog pojavljivanja 1983. godine. Osim toga, broju sedam su tokom istorije mnogi narodi i civilizacije, poput Vavilonaca, Egipćana, Jevreja, Muslimana i hrišćana pripisivali mistična svojstva. Iz srednjeg veka potiče legenda o sedam svetaca-zaštitnika hrišćanstva (sveti Ðorđe, apostol Andreja, sveti Patrik, sveti Denis, sveti Džejms, sveti Entoni i sveti David), a treba pomenuti i \”sedam kraljeva Rima\”, \”sedam poslednjih reči\”, \”sedam mudraca\”, \”sedam mora\” i \”sedam svetskih čuda\”.

Naravno postoje i \”sedam smrtnih grehova\”, mada nije izvesno da bi rukovodiocima Microsofta prijalo njihovo pominjanje u istom kontekstu sa novom verzijom Windowsa.

tnews