Yahoo dozvoljava pristup svojim tehnologijama

Predstavnici Yahooa najavili su da će omogućiti korisnicma da, osim pretraživača, pristupe i drugim tehnologijama koje ta kompanija nudi.

Ranije ove godine, Yahoo je pokrenuo program pod nazivom BOSS (Build Your Own Search Service) putem koga nudi trećim licima svoju infrastrukturu za pretraživanje kao i algoritme kojima bi korisnici mogli da kreiraju sopstvene usluge. Na sličan način bi mogle biti ponuđene i druge tehnologije i proizvodi kao što je Flickr, usluga za razmenu fotografija i druženje. Ipak, predstavnici Yahhoa nisu saopštili koje tehnologije bi mogle biti ponuđene.

Predstavnici Yahooa su izjavili da će ponuđene tehnologije omogućiti drugim kompanijama da budu kreativnije i usmere svoje resurse ka važnijim stvarima, umesto da razvijaju sopstveni algoritam i infrastrukturu za pretraživanje.

Ranije ove godine, Yahoo je predstavio beta verziju interfejsa za programiranje aplikacija (Application Programming Interface, API) kojim Web lokacije mogu kreirati sopstvene usluge za pretraživanje. Neke od tehnologija koje Yahoo koristi za prikupljanje informacija biće dostupne Web lokacijama koji učestvuju u programu BOSS.