Fujitsu Siemens dodaje svojim prenosivim računarima „smrtonosnu pilulu“

Fujitsu Siemens Computers (FSC) će svojim kupcima ponuditi bezbednosni paket koji će im omogućiti da lociraju svoje računare i da zaštite poverljive podatke u slučaju da im neko ukrade računar.

U paketu su softverski programi SystemTrack (za praćenje) i DataProtect (za zaštitu podataka), koji će biti na raspolaganju u prvom tromesečju 2009 u probranim modelima serije Lifebook i u svim poslovnim modelima serije Esprimo.

FSC je najpre objavio da se u ovim proizvodima nalazi tehnologija kompanija Intel i Computrace, ali je potom naveo da se radi o njegovoj sopstvenoj tehnologiji. Tačnih podataka o ovim proizvodima još uvek nema ali se očekuje da će više detalja biti objavljeno sredinom decembra.

Ono što se zna jeste to da će pri kupovini računara iz pomenutih serija kupcima biti ponuđeno da kao opciju kupe i bezbednosni dodatak. Dovoljno će biti da svoje računar potom registruju kod klijentskog centra Computracea i ukoliko im neko ukrade računar moći će da prijave krađu (preko mreže ili telefonom) jednako kao što prijavljuju da su izgubili kreditnu karticu.

Tada će SystemTrack početi da prati ukradenu mašinu u realnom vremenu i otkriće njegovu lokaciju čim bude povezana na internet ili intranet. Mogli bi biti vraćeni već zahvaljujući tome, kao što se već dešavalo.

Krađe prenosivih računara (FSC procenjuje da su porasle za 84% u 2006. u poređenju s prethodnom godinom) brzo su postale glavobolja IT rukovodilaca koji se već upinju da obezbede sisteme e-pošte i druge slabe tačke kroz koje poverljivi podaci mogu da napuste kompaniju.

FSC je naveo da će poverljive podatke na prenosivom računaru zaštititi sistem DataProtect, jer će u slučaju da mašina bude ukradena centar za podršku moći da joj pristupi i sačuva poverljive podatke centralno u svom sistemu ili ih, ukoliko je neophodno, potpuno izbriše.

Taj isti centar može i da učini neupotrebljivim hardver računara preko tzv. smrtonosne pilule (kill pill). Iako nije potvrđeno izgleda da ta kobna pilula ne aktivira formatiranje diska na najnižem nivou kako bi se podaci izbrisali. Posle blokiranja sistema BIOS očekuje lozinku, a podacima se ništa ne dešava. Ukoliko se uređaj vrati vlasniku posle aktiviranja smrtonosne pilule, on će moći da ukloni zaštitu i ponovo podigne sistem koristeći posebnu lozinku.

Predstavnici kompanije kažu da su im razgovori s klijentima i sopstvena istraživanja otkrili da je bezbednost podataka jedna od glavnih briga IT rukovodilaca, pogotovo zbog uvođenja strategije mobilnosti. Zbog toga je pouzdana zaštita osetljivih podataka na čelu spiska karakteristika koje treba da dodaju svojim prenosivim računarima. Opisano rešenje za zaštitu od krađe obezbeđuje napredan i pouzdan mehanizam zaštite od gubljenja podataka, smatraju predstavnici kompanije.

O ceni SystemTracka i DataProtecta nije rečeno ništa. Očekuje se da će koštati oko 120 evra, ali to tek treba da se potvrdi.

Fujitsu se u novembru složio da kupi udeo Siemensa u njihovoj evropskoj kompaniji za kompjutere, Fujitsu-Siemens Computers.