Procene IT budućnosti

Kompanija Deloitte sprovela je istraživanje među direktorima velikih svetskih tehnoloških kompanija o poslovanju, trendovima i očekivanjima u IT sektoru u budućnosti. Uprkos ekonomskim potresima, 58 posto direktora uvereno je da će uspeti da održi dosadašnju stopu rasta. Veliki broj menadžera, čak 37 posto, smatra da do sada nisu osetili značajniji uticaj negativnih ekonomskih trendova u svetu, ali jedna trećina je izjavila da će zbog postojeće situacije revidirati svoje poslovne strategije.

“Finansijski cunami zasad ne usporava rast ni planove za dalji razvoj vodećih tehnoloških kompanija u Evropi”, izjavio je Pavel Janeček, Deloitteov partner za tehnologiju, medije i telekomunikacije.

Međutim, obzirom na trenutno stanje globalne ekonomije, gotovo polovina ispitanika kao najveću pretnju u sledećih godinu dana ističe finansijski pritisak, ograničen pristup kapitalu i porast kamatnih stopa.

Osnovni razvoj zasnovan na novim proizvodima i tehnologijama je ključan činilac rasta tehnoloških kompanija prema mišljenju 60 posto direktora vodećih svetskih tehnoloških kompanija. Najveći izazov daljem rastu, vodeći menadžeri vide u pronalaženju i zadržavanju kvalitetnih IT stručnjaka (42 posto), održavanju koraka sa brzim promenama na tržištu (15 posto) i održavanju toka novca (15 posto).