Venecija poklanja novorođenim bebama besplatan pristup Internetu

Venecija će postati prvi grad u svetu koji će svojim novorođenim stanovnicima omogućiti besplatan pristup Internetu. Bebe će zajedno sa krštenicom dobijati korisnički identifikacioni broj (ID) i lozinku za besplatan pristup internetu.

„Novi digitalni identitet stanovnika daće im besplatan pristup Webu, jer smatramo da je to važno univerzalno pravo“, izjavio je krajem prošle nedelje Mikele Vianelo, zamenik gradonačelnika Venecije, odgovoran za procese automatizacije. Grad će u digitalni identitet građana ugraditi bezbednosnu tehnologiju za autentifikaciju čim se pojavi odgovarajući dovoljno pouzdan sistem, dodao je Vianelo. „Ta tehnologija još nije gotova, ali čim bude spremna Venecija će je prva primeniti.“

Očekuje se da će postavljanje kablova za širokopojasni pristup Internetu biti završeno do sredine sledeće godine. Postavlja se sedamdeset pet kilometara optičkih kablova sa 600 tačaka za Wi-Fi pristup, što će svim stanovnicima omogućiti besplatan pristup vebu.

Gradske vlasti su pozvale sve mlade stanovnike između 14 i 25 godina da predlože lokacije na kojima treba da se nalaze te pristupne tačke. „Mogli smo i sami da odlučimo gde da ih lociramo, ali više volimo da nam naši mladi sugrađani kažu koja su mesta najpoželjnija, jer želimo da im damo stvarni osećaj demokratije koji dolazi uz Web“, rekao je Vianelo.

Ova najava je došla u trenutku kad je grad izložen najvećim poplavama u poslednje 22 godine. Bez obzira na to Venecija ulaže u svoju budućnost. „Izveštaji o poplavi su preterani. Ovo nije ni blizu poput Nju Orleansa. Malo je neprijatno, ali ništa više“, izjavio je Vianelo. „Venecija nije grad koji umire, već upravo suprotno. Mi ulažemo u budućnost i kao što vidite nema ovde ničeg fatalističkog.“

tnews