Intel okončao rad na razvoju 32-nanometarske tehnologije

Kompanija Intel je sredinom ove nedelje saopštila da je okončala rad na razvoju nove, 32-nanometarske proizvodne tehnologije. U saopštenju se navodi da će se nova tehnologija naći u Intelovim proizvodnim pogonima u četvrtom tromesečju 2009. godine.

Podsećanja radi, nanometar je milioniti deo milimetra, a tehnologija proizvodnje čipova se „meri“ veličinom najmanjeg elementa na čipu. Naprednija tehnologija (označena manjom brojčanom oznakom) omogućava manje elemente na čipu, a samim tim i manje čipove. Dalje, to znači više čipova na jednoj podlozi, tako da je proizvodna cena pojedinačnog čipa niža. Osim cene, manji elementi čipa najčešće donose i manju potrošnju energije i bolje preformanse.

Intelovo saopštenje označava da je kompanija po četvrti pit zaredom ispunila odredbe iz svoje razvojne strategije koju neki analitičari pomalo šaljivo nazivaju „tik-tak“. U toj strategiji se naizmenično smenjuju „otkucaji“ koji označavaju potpuno novu procesorsku arhitekturu, sa drugim „otkucajima“ koji predstavljaju novu tehnologiju proizvodnje procesora. Cilj Intelove strategije jeste da svake godine „otkuca“ neki novi proizvod, odnosno tehnologiju.