Hewlett-Packard isporučuje nove modele SAS diskova

Kompanija Hewlett-Packard počela je ove nedelje da isporučuje nove modele 2,5-inčnih čvrstih SAS diskova (Serial Aattached SCSI, serijski SCSI), kapaciteta 300 GB.

Radi se o modelima koji su proizvedeni u saradnji sa kompanijom Seagate, dvostruko su većeg kapaciteta od prethodnih modela, troše 75% manje energije i zauzimaju 70% manje prostora od vrhunskih 3,5-inčnih modela čije magnetne ploče se okreću brzinom od 15.000 obrtaja u minuti.

Novi 300-gigabajtni diskovi se okreću brzinom od 10.000 obrtaja u minuti i namenjeni su za primenu u centrima za obradu podataka. Trenutno, najveći HP-ov 3,5-inčni disk namenjen za upotrebu u velikim kompanijama ima ima kapacitet od 450 GB.

Govorećo o karakteristikama novih SAS diskova, predstavnici HP-a su naveli primer servera iz serije Proliant koji se koriste na Univerzitetu Indijane. Zbog manje potrošnje struje novih modela diskova i manje emisjije toplote, u server Proliant DL380 G5 koji se koristi na univerzitetu može se smestiti više čvrstih diskova.

U tom serveru se nalazi dvanaest 3,5-inčnih SATA diskova kapaciteta 146 GB, smeštenih u policu visine 2U (radi se o šasiji visine 3,5 inča, budući da standardna oznaka 1U označava šasiju visine 1,75 inča). Zbog manjih dimenzija, ista polica može uskladištiti do dvadeset četiri 2,5-inčna SAS diska i povećati kapacitet na 6 TB.

Predstavnici HP-a izjavili su da će se brzina SAS interfejsa sledeće godine povećati na 6 Gbit/s što će omogućiti povoljnije cene po jedinici prostora za skladištenje podataka. Proizvođači vrhunskih modela servera već razmatraju mogućnost prelaska sa tehnologije optičkih kanala na serijski povezane SCSI diskove.

HP u saradnji sa svojim partnerima već duže vreme isporučuje 2,5-inčne diskove. Trenutno, ti modeli čine 80% isporuka proizvođačima snažnih kompanijskih servera, a njihovo uvođenje u upotrebu će najpre krenuti od spoljnih sistema za skladištenje, koji će biti korišćeni u mrežama uređaja za čuvanje podataka.

tnews