Isporuke Internet računara povećane za 103 posto u 2009.

Istraživačka kompanija DisplaySearch saopštila je rezultate svog istraživanja prodaje Internet računara na svetskom tržištu koji pokazuju da je prodaja tih uređaja u 2009. godini povećana za 103 posto u odnosu na 2008.

U 2009. godine ukupno je isporučeno 33,3 miliona Internet računara, što je dvostruko više od 16,4 miliona računara koliko je isporučeno prošle godine. Očekuje se da će u 2010. godini broj isporučenih Internet računara dostići 39,7 miliona, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2009. godinu.

„Internet računari su privlačni zbog svojih malih dimenzija i niske cene koja ih čini pristupačnim za kupce koji prvi put kupuju računar, posebno na tržištima u razvoju“, izjavio je Džon Džejkobs, iz kompanije DisplaySearch. Džejkobs je dodao i da se u mnogim porodicama Internet računari koriste kao drugi računar. Ositm toga, za porast isporuka Internet računara zaslužne su i kompanije davaoci usluga bežičnog pristupa Internetu koje uz ugovore za pristup mobilnoj širokopojasnoj mreži nude svojim pretplatncima i Internet računare po subvencionisanoj ceni.

Internet računari su jeftini prenosivi računari sa ekranima veličine između 7 i 10 inča. Ovi uređaju su namenjeni za obavljanje jednostavnih zadataka, kao što je krstarenje Internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa.

Cene Internet računara se obično kreću između 200 i 500 USD, ali bi prema Džejkobsovim rečima njihove isporuke u 2010. godini mogle biti smanjene pojavom ultratankih prenosivih računara, sa ekranima između 10 i 12 inča i cenom manjom od 500 USD. Ultratanki prenosivi računari su približno istih dimenzija kao i Internet računari, ali se na njima mogu pokrenuti multimedijske aplikacije koje podržavaju video visoke definicije ili manje zahtevne igre.

Najveći udeo na tržištu Internet računara u trećem tromesečju 2009. godine imala je kompanija Acer (21,4 posto), dok su na drugom i trćem mestu Hewlett-Packard sa udelom od 16 odsto i Asus sa tržinim udelom od 14,8 odsto. Slede kompanije Samsung, Dell i Lenovo Group.

|Search:Find More About Isporuke Internet računara povećane za 103 posto u 2009.|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

[ad#234x60vesti]

tnews