Canon predstavlja prve kamkordere sa MPEG-2 Full HD (4:2:2) kodekom za snimanje po fajlovima

Beograd 15. april 2010. – Kompanija Canon je predstavila dve revolucionarne profesionalne ručne video kamere XF305 i XF300 za snimanje po fajlovima, prve koje koriste novi, nedavno usvojeni kodek MPEG-2 Full HD (4:2:2) za snimanje po fajlovima.

Nove XF modele karakteriše tehnologija bez premca koja omogućava izvanredan kvalitet slike i kompatibilnost sa radnim tokovima u bilo kojoj profesionalnoj upotrebi.

Izuzetan, potpuno nov sistem kamere ima Canon-ov HD Video objektiv L serije, sistem 3CMOS senzora i naprednu DIGIC DV III obradu. MPEG-2, Full HD video snima se kao fajl standardnog formata MXF (Material eXchange Format) na kompaktne memorijske kartice pri brzini od 50Mbps i bogatom 4:2:2 uzorkovanju boje, tako snimajući više informacije o bojama za postprodukciju.

Vodeće performanse i jednostavna integracija u radni proces

Kamere XF305 i XF300 su projektovane da pruže izvanredan kvalitet slike zahvaljujući kodeku za snimanje MPEG-2 Full HD sa 4:2:2 uzorkovanjem boje pri brzini od 50Mbps, koji je po prvi put integrisan u ručnu profesionalnu video kameru.

Oba nova XF modela snimaju standardne MXF fajlove, formatu otvorenog koda koji kompatibilan sa vodećim sistemima za obradu i uređivanje koje koriste profesionalci. Jednostavna integracija u radne tokove omogućena je kompatibilnošću sa softverskim paketima kompanija „Adobe Systems Incorporated“, „Apple Inc.“, „Avid Technology Inc.“ i „Grass Valley“.

Video zapisi će se na novim XF kamkorderima snimati direktno na kompaktne fleš kartice (CF), a za lakše manipulisanje snimcima, oba modela imaju Canon-ov „XF Utility“ softver za PC i Mac računare.

Canon optička izvrsnost – visok kvalitet, objektivi L serije

Canon objektivi su već favorit većina emitera, obezbeđuju izvanrednu rezoluciju, kontrast i malim odstupanjima boje. Novi XF305 i XF300 imaju HD Video objektiv iz L serije, širokog ugla 29.3 mm sa maksimalnom brzinom blende (F1.6) i uvećanjem 18 puta što pruža zapanjujuće performanse.

Jednostavna upotreba, efektivne performanse, napredno povezivanje

XF305 i XF300 ima jedinstveni LCD sistem visoke rezolucije koji se jednostavno pomera sa leve na desnu stranu kako bi odgovarao svakoj situaciji na snimanju i elektronsko tražilo od 1,55 miliona tačaka koje daje 100% pokrivenosti. Najveći LCD ekran u svojoj klasi od 10,1 centimetra (4 inča), i rezolucijom od 1,23 miliona tačaka, nudi izuzetno jasan prikaz i fleksibilnost za snimanje u HD rezoluciji.

Za prijatno snimanje u različitim uslovima, unapređen je ergonomski dizajn novih XF modela. Raspored kontrola omogućava intuitivno korišćenje a centralno postavljena drška obezbeđuje optimalan balans.

Oba modela snimaju 16-bitni linearni PMC audio pri 48kHz, što obezbeđuje visok kvalitet audio signala neophodan za profesionalno snimanje. Integrisani mikrofon snima stereo zvuk a postoji i opcija povezivanja mikrofona preko dva ugrađena XLR ulaza. Za bolju integraciju u studio ili snimanje sa više kamera, model XF305 ima i HD-SDI izlaz, GENLOCK ulaz i Timecode ulaz/izlaz.

Canon profesionalni servisi

Vlasnici kamkordera XF305/XF300 stiču pravo na članstvo za Canon profesionalne servise za video (CPS). CPS Video servis nudi profesionalnim korisnicima Canon proizvoda ekskluzivan i besplatan pristup brojnim koristima, kao što su prioritetni servis popravke i direktnu podršku Canon predstavnika za profesionalnu opremu širom Evrope.

O kompaniji Canon Europe

Canon Europe je regionalna prodajna i marketinška ispostava kompanije Canon Inc. koja je prisutna u 120 zemalja i zapošljava više od 11.000 ljudi širom Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike (EMEA region).

Kompanija je osnovana 1937. godine sa ciljem da napravi fotoaparate najvišeg kvaliteta a dostupnih potrošačima. Canon-ova neumorna strast prema „Snazi slike“ je od tada izazvala da se ova tehnologija proširi na brojna tržišta i tako je kompanija zauzela mesto svetskog lidera i u domenu potrošačkih proizvoda i u domenu poslovnih rešenja. Njena rešenja obuhvataju proizvode, od kompaktnih digitalnih i SLR fotoaparata, preko emisione optike i prenosivih aparata sa X-zracima, do multifunkcijskih i produkcijskih štampača, a sve ih podržava asortiman usluga dodate vrednosti.

Canon mnogo ulaže u istraživanje i razvoj kako bi proizveo najbogatije i najinovativnije proizvode i usluge koje će zadovoljiti kreativne potrebe korisnika. Od fotografa do kompanija koje se profesionalno bave štampom, Canon svakom korisniku omogućava da razvije svoju strast prema slici.

Canon veruje da je vođenje računa o interesima društva i životne sredine integralan deo dobre poslovne prakse. Ovo je utemeljeno u korporativnu filozofiju kompanije, „Kyosei“, koja se fokusira na zajednički rad i život u cilju opšte dobrobiti.

Detaljnije informacije o kompaniji Canon Europe dostupne su na adresi www.canon-europe.com

O kompaniji Canon Adria d.o.o.

Canon Adria d.o.o. je kompanija sa sedištem u Ljubljani, u vlasništvu kompanije Canon CEE (Canon Central and East Europe). Osnovna delatnost kompanije Canon Adria jeste davanje tehničke podrške i trgovina na celokupnom području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Više informacija o kompaniji Canon Adria: www.canon.rs

newsmaster