Intel predstavlja novu seriju SSD diskova: Intel® SSD 510 poseduje super brzi 6Gbps SATA protok

SANTA KLARA, Kalifornija, 28. februar, 2011 – Kompanija Intel predstavila je danas novu seriju SSD diskova, Intel® Solid-State Drive 510 Series. Novi Intel SSD 510 poseduje brzi SATA 6 Gigabita po sekundi (Gbps) protok koji u potpunosti koristi prednosti Intelovog prelaska na brže SATA bus interfejse na platformama zasnovanim na nedavno predstavljenoj drugoj generaciji Intel® Core™ procesora. Podržavajući prenos podataka od 500 megabajta po sekundi (MB/s), Intel SSD 510 duplira sekvencijalnu brzinu čitanja, a na 315MB/s poseduje više nego triputa veću sekvencijalnu brzinu pisanja u odnosu na Intelove aktuelne 3Gbps SSD diskove, kako bi preneo više podataka u manjem vremenskom intervalu. Ova osobina ga čini idealnim za zahtevne ljubultelje igara, kratore medija sadržaja, korisnike kojima su neophodne intezivne performanse i bilo kog IT entuzijastu.

Intel SSD 510 poseduje najbržu sekvencijalnu brzinu čitanja i pisanja dostupnu na SATA SSD diskovima za korisnike, koji pruža za 50 odsto bolje performanse od tradicionalnih HDD diskova. Pored sveukupno boljeg odaziva sistema u poređenju sa mehaničkim hard diskovima, SSD diskovi ne poseduju pokretne delove, pa su izdržljiviji, troše manje energije i tiši su u odnosu na HDD diskove. SSD diskovi smajuju vreme potrebno za butovanje, pokretanje aplikacija i fajlova, i pokreću se iz sleep moda brže, što sve zajedno daje primetna poboljšanja. Konvencionalni HDD diskovi nemaju mogućnost da koriste 6Gbps platforme, s obzirom da HDD diskovi ne uspevaju da maksimizuju čak ni aktuelni 3Gbps SATA interfejs.

„Serija Intel SSD 510 zatvara našu SSD liniju proizvoda i namenski je dizajnirana za aplikacije kojima su potrebni visoko sekvencionalni prenosi sadržaja,” izjavio je Pete Hazen, direktor marketinga Intelove NAND Solutions grupe. „Bilo da se radi o ljubiteljima igara koji žele besprekorno vizuelno iskustvo i brže startovanje igara, ili korisnicima kojima su neophodne intenzivne performanse, novi 6Gbps SATA SSD kompanije Intel nije samo značajno brži od 10,000 RPM gaming HDD diska, već je brži od dva RAIDed gaming HDD diska.”

Intel SSD 510 koristi oprobanu Intel 34-nanometer NAND flash memoriju kako bi pružio najbolje sekvencijalne performanse od 500MB/s sekvencijalne brzine čitanja, i do 315 MB/s pisanja na modelima velikog kapaciteta. Proizvod je već dostupan i model kapaciteta 250 GB košta 584 dolara, dok cena modela kapaciteta 120GB iznosi 284 dolara, za količinu od 1.000 komada. Oba modela proizvoda poseduju trogodišnju garanciju. Model od 120GB predstavlja odličan izbor za dual-drive desktop računare, hibridnu konfiguraciju koja dobija na popularnosti. Kada je u pitanju ovakva postavka, operativnom sistemu, omiljenim aplikacijama i igrama pristupa se sa SSD radi bržeg butovanja i boljih aplikacionih performansi, dok HDD biva korišćen za skladištenje podataka.

Uz pouzdanost, kupci Intel SSD diska imaće na raspolaganju set alata Intel® SSD Toolbox sa Intel SSD optimizerom, besplatna usluga koja obezbeđuje korisnicima Microsoft Windows*-a moćan paket manadžment, informacionih i dijagnostičkih alata koji pomažu očuvanju performansi i rada diska. Kako bi instalacioni proces bio pojednostavljen, svi krisnici Intel SSD mogu preuzeti besplatni  softver Intel® Data Migration Software kako bi kopirali čitav sadržaj prethodnog diska za skladištenje podataka (SSD ili HDD) na bilo koji Intel SSD.

Intel SSD diskovi mogu biti nađeni u ponudi velikog broja prodavaca i internet portala poput Newegg.com ili Amazon.com. Više informacija o Intel SSD diskovima možete pronaći na adresi www.intel.com/go/ssd ili pristupanjem multimedijalnim materijalima na adresi www.intel.com/pressroom/kits/ssd. Pratite stranicu o Intel SSD diskovima na Twitter-u: @intelssd, Facebook-u: Intel Solid State Drive (Official) ili communities.intel.com.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na http://www.intel.com/pressroom/ i blogs.intel.com.

Napomena urednicima: Intel će predstaviti novu Intel SSD 510 seriju na konferenciji Game Developers Conference, koja će biti održana između 2. i 4. marta u Moscone Centeru, San Francisko (štand 1702).

Intel i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster