ZABORAVITE NA DVD, BLU-RAY JE STIGAO

Sećate se VHS? Naravno da se sećate. U ne tako davnoj prošlosti za gledanje filmova korišćeni su video rekorderi, barem do pronalaska i prelaska na DVD. Verovali ili ne, DVD je uveden u SAD već davne 1997. godine. Sećate li se kako su fenomanalno izgledale DVD slike u poređenju sa običnim analognim televizorom? Razlog je u tome što DVD koristi veću brzinu prenosa od standardnog TV emitovanja, a više digitalnih informacija znači veći kvalitet slike i zvuka.

Kada je CD uveden ranih 80-ih godina, to je značilo ogroman skok u odnosu na tradicionalne medije. Ne samo da nudi značajan napredak u kvalitetu zvuka, njegove osnovne primene, već je sa 650 mb kapaciteta takođe značilo gigantski skok u pronalaženju i skadištenju podataka. Po prvi put, postavljen je univerzalni standard za unapred snimljene materijale i one koji mogu da se presnimavaju. Iako je CD veoma koristan format za snimanje i distribuciju audio i nekih skromnih video snimaka, tokom 90-ih godina, javila se potreba za novijim formatom koji bi nudio veće skladišne kapacitete. To je dovelo do nastanka DVD tehnologije sa savremenijom specifikacijom u odnosu na CD, kao i 5-10 puta većom memorijom. Ovo je omogućilo visok kvalitet standardne video distribucije i snimanja, kao i lak prelazak na sledeću generaciju formata.

Blu-ray tehnologija nije nastala preko noći. Ona je prešla dugačak put dok nije postala široko prihvaćena kao što je to danas, i to je samo početak! Novi milenijum, napredak tehnologije i visoki kvalitet video prikaza, tražili su novo rešenje. Ovaj novi format je stigao sa pojavom Blu-ray diska, jedinog formata koji nudi značajno povećanje skladišnog kapaciteta sa 25 na 50 GB podataka. Blu-ray je omogućio distribuciju i snimanje videa najvišeg mogućeg kvaliteta.

Sa uvođenjem video zapisa visoke rezolucije, kapacitet DVD diskova više nije bio dovoljan. Blu-ray disk je nastao usred potrebe za skladištenjem velikih količina video zapisa. On ima pet puta veću memoriju u odnosu na DVD i može da uskladišti do 25 GB materijala na jednoslojnom disku i 50GB na dvoslojnom. Ovaj dodatni kapacitet u kombinaciji sa upotrebom naprednih video i audio zapisa nudi potrošačima HD iskustvo bez premca. Korisnici mogu da uživaju u filmovima na isti način kao u bioskopima.1

Blu-ray format koristi najnoviju lasersku tehnologiju i nudi do 5 puta više digitalnih detalja od standardnih DVD diskova. Više detalja znači više prostora za zabavne funkcije i dodatni sadržaj. Zvuk koji nudi, trenutno je najbolji dostupan zvuk na tržištu. On podržava najsavremenije napredne digitalne audio formate za realističan Surround zvuk od kojeg zastaje dah. Blu-ray Disc™ (BD) je savršen način da uživate u dugometražnim filmovima sa najboljom mogućom slikom visoke rezolucije, odličnim digitalnim višekanalnim zvukom i velikom količinom interaktivnih dodataka.2

Fizički, Blu-ray disk ima isti oblik kao CD i DVD što ga čini kompatibilnim s njima.
Najveća prednost sto se tice zastite Blu-ray diskova ogleda se u činjenici da je tehnologija izrade, kopiranja i proizvodnje potpuno drugačija od ostalih trenutno prisutnih tako da se oprema za kopiranje može kontrolisati, a samim tim i neovlašćeno kopiranje smanjiti na minimum.3

Blu-ray format je dizajniran da vlada najmanje 10 do 15 godina. Ključ njegovog uspeha je veliki kapacitet skladištenja materijala kao i mogućnost prikazivanja materijala sa prethodnih formata, CD-a i DVD-a.

DVD i HD DVD su mozda pali sa istog drveta, ali Blu-ray format nije čak ni iz istog voćnjaka.

U skladu sa svojom politikom oslanjanja na zahteve korisnika, LG Electronics je razvio liniju 3D Blu-ray kućnih bioskopa koji dosadašnje formate bacaju u davnu prošlost. Modeli HX806PE i HX966TZ pružaju užitak na koji su i najmoderniji bioskopi ljuborni! Kompanija LG Electronics, kao lider u proizvodnji kućnih bioskopa, sa ovim modelima pomera granice serijske proizvodnje, usmeravajući svoje napore da izađu u susret svojim potrošačima na lokalnom nivou. Naime, pored izuzetnih tehničkih osobina, ove modele karakteriše i činjenica da su proizvedeni na osnovu istraživanja potreba korisnika na teritoriji Centralne i Istočne Evrope, sprovedenog tokom 2010. godine.

# # #

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, kućnim uređajima i mobilnim komunikacijama. Zapošljava preko 84 hiljade ljudi, koji rade u preko 115 operativnih centara uključujući i 84 predstavništva širom sveta. LGE čine pet poslovnih jedinica – Home Entertainment, Home Appliances, Air Conditioning, Business Solutions i Mobile Communications, sa kojima je u 2009. godini ostvario ukupnu prodaju od 43.4 milijardi američkih dolara. LG Electronics je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, audio i video uređaja, mobilnih telefona, rashladnih uređaja i mašina za pranje veša. LG je potpisao dugoročni sporazum o partnerstvu, kojim je postao Globalni i Tehnološki partner Formule 1™, čime stiče ekskluzivnu poziciju i marketing prava kao zvanični dobavljač potrošačke elektronike, mobilnih telefona, sistema za obradu podataka i flet panel televizora za ovu globalnu sportsku manifestaciju. Za više informacija, posetite www.lge.rs.